Коли тернопільські депутати почнуть блокувати Збруч


Тернопільська обласна рада долучилася до параду підтримки "блокадників". Схоже, місцеві депутати вирішили займатися не каналізаціями, а популізмом і небезпечним політиканством.

Продукування скандальних звернень та заяв місцевими радами давно вже перейшла усі розумні межі. Замість того, щоб опікуватися господарством, проблемами ЖКГ, ситуацією з залученням інвестицій у регіони, місцеві депутати ведуть себе так, ніби вони сидять у Верховній Раді. Причому, деякі рішення облрад відверто тхнуть латентним сепаратизмом. Чого лише варті фокуси Закарпатської облради, яка у квітні "випадково" проголосувала за визнання "автономного" референдуму 1991 року. Також можна згадати шаблонні та відверто антиконституційні голосування низки облрад за ухвалення "договірних стосунків" з Києвом.
На фоні шоу з головою ДФС Романом Насіровим ніхто не звернув увагу на низку сумнівних рішень Тернопільської облради: звернення до керівництва держави стосовно "суспільно-політичної ситуації в Україні" та підтримки законопроекту "Про тимчасово окуповану територію України". Тернополяни повторили майже аналогічне рішення львівських колег, виступивши на підтримку неоднозначних дій "блокадників" Донбасу. Не секрет, що обидва голосування працюють на "Самопоміч" і "Батьківщину", які протягом останнього місяця активно піаряться на даних темах.
До речі, у порядок денний ці питання поставив давній соратник Юлії Тимошенко, екс-нардеп від БЮТ, а нині перший заступник голови Тернопільської облради Василь Деревляний. У всій цій історії дивною видається інертна позиція голови облради, представника Блоку Петра Порошенка Віктора Овчарука.
До того ж "Батьківщина" підлила масла у вогонь, по-своєму витлумачивши звернення "щодо суспільно-політичної ситуації". Так, у тексті звернення, опублікованому на їх партійному сайті, з'явилися моменти, яких немає у публікації на сайті облради. Йдеться про вимогу проведення "позачергових виборів Верховної Ради, а в подальшому і Президента, які мають відбутися вже цього року". Виникає питання: за цей пункт тернопільські депутати голосували, чи це у Тимошенко трохи додумали?
А на "десерт" Тернопільська облрада підготувала ще одне звернення до керівництва держави з вимогою повернути звання Героя України посмертно Степану Бандері та Роману Шухевичу. Це - чистої води піар. Питання лежить не лише в площині взаємин з Польщею. В законодавчому полі досі діє норма про присвоєння найвищої нагороди лише громадянам України. За часів Януковича це дало змогу донецькому адвокату Володимиру Оленцевичу опротестувати укази Віктора Ющенка у судовому порядку. То ж депутати облради мали б не стрясати повітря, а зобов'язати своїх земляків у Верховній Раді врегулювати правову колізію, внісши відповідні зміни до чинного закону. Утім, схоже, нікому це не потрібно: головне – зробити побільше галасу…
Пора все це містечкове політиканство припиняти. Депутатам обласних і міських рад варто врешті-решт роз'яснити їхні безпосередні функції. А вони полягають в тому, щоб навести лад у себе в регіоні. І Тернопільщини, яка є чи не найбіднішою областю України, це стосується чи не в першу чергу.
У експертному середовищі неодноразово зауважували: підтримка місцевими радами "блокадників" – небезпечний прецедент. Сьогодні "рейкову війну" намагалися перемістити з зони АТО до Конотопу, а завтра, коли комусь в Тернополі чи у Львові не сподобається якесь рішення Києва, можуть початися містечкові блокади. Що, наприклад, у такому випадку завадить черговим маргіналам заблокувати мости через Збруч і погратися в "самостійництво"? У Кремлі цьому чубленню будуть дуже раді. І, не виключено, ще й посприяють грошима.

Related

Події в Україні 4761661367894762329

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item