Ризик для громадської безпеки. Нідерланди не пустили у Роттердам літак глави МЗС Туреччини

Президент Туреччини Ердоган пообіцяв у відповідь ввести заходи проти нідерландських дипломатичних рейсів.
МЗС Нідерландів скасувало дозвіл на політ для літака міністра закордонних справ Туреччини Мевлюта Чавушоглу, який збирався прилетіти до Роттердама для виступу-агітації для турецького населення за посилення повноважень президента Ердогана, повідомляє Hurriyet Daily News.
"Чавушоглу повинен був вилетіти в Роттердам 11 березня, а дозвіл на виліт на своєму літаку до Нідерландів був скасований за кілька годин до рейсу", – йдеться у повідомленні.
Видання відзначає, що заборона на прибуття літака Чавушоглу зʼявилася після того, як Чавушоглу кількома годинами раніше пригрозив Нідерландам санкціями з боку Туреччини.
Як повідомляє Associated Press, таким чином, уряд звернув на себе гнів президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана та порушив ескалацію дипломатичної суперечки між двома союзниками по НАТО перед турецьким референдумом щодо конституційної реформи.
Уряд Нідерландів повідомив у своїй заяві, що дозвіл відкликано через "ризики для громадського порядку і безпеки", до яких міг призвести візит міністра закордонних справ Чавушоглу в Роттердам.
Президент Туреччини Ердоган пообіцяв у відповідь ввести заходи проти нідерландських дипломатичних рейсів.
"Ви можете зупинити літак нашого міністра закордонних справ, все, що ви хочете, давайте подивимося, як ваші літаки прийдуть до Туреччини з цього моменту", — сказав Ердоган на мітингу в Стамбулі.
"Вони не тямлять у політиці та міжнародній дипломатії", — заявив Ердоган, додавши, що "ці нацистські залишки, вони фашисти" під освистування натовпу на мітингу.
Напередодні влада міста Роттердам скасувала запланований виступ Чавушоглу.
Після цього прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте заявив, що не вітатиме візит міністра закордонних справ Туреччини, якщо він приїде агітувати за референдум про посилення влади президента Реджепа Тайіпа Ердогана.
Раніше агітаційні заходи турецьких міністрів були скасовані у німецьких містах Гаггенау та Кельн.
Нагадаємо, 21 січня парламент Туреччини підтримав конституційний законопроект, який дозволить розширити повноваження президента країни Реджепа Тайіпа Ердогана.
Поправки дадуть президенту можливість видавати укази, вводити режим надзвичайного стану, розпускати парламент, а також призначати глав міністерств та регіонів.
Згідно з проектом, президент країни буде одночасно і головою уряду, і буде мати право керувати країною декретами.
Референдум щодо конституційних поправок, які мають посилити владу президента Туреччини Ердогана відбудеться 16 квітня.

Related

Події у світі 1768622584497578

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item