В Євросоюзі мають переглянути модель відносин з Україною. Про це заявив директор Департаменту Європейського Союзу Міністерства закордонних справ Всеволод Ченцов, передає УНІАН. 
За його словами, Україна у розвитку відносин з ЄС стала заручником багатьох внутрішніх проблем Євросоюзу. Зокрема, говорячи щодо угоди про спільний авіаційний простір, дипломат зауважив, що вона "зависла через певні проблеми між, знову ж таки, країнами-членами (ЄС)".
Представник МЗС вважає, що Україна має тримати руку на пульсі постійно. "Те ж саме з енергетикою. Тобто, для нас не є зрозумілою ситуація, коли важливі питання, які стосуються енергетичної інфраструктури і які мають вплив на ситуацію в Україні, на постачання на наш енергетичний баланс, вирішуються без нас, і просто нас ставлять перед фактом, що Європейська комісія ухвалила якесь рішення, яке єдине правильне. Може це і так. Я маю на увазі OPAL. Але ми маємо бути в процесі", - підкреслив дипломат.
"Ми наразі, скажімо, виросли з тих рожевих, напевно, штанців просто об'єкту політики Європейського Союзу. Тобто, ми претендуємо на те, і є всі підстави для того, щоб у нас був якийсь, якщо не рівноправний, але серйозний діалог", - відзначив Ченцов.
Крім того, він відзначив, що ЄС має враховувати "український чинник" в умовах своєрідної кризи Союзу.
"Але це не менш важливо для Європейського Союзу - враховувати чинник України. Особливо в цій складній ситуації, коли Європейський Союз буде вимушений сам реформуватися. Тобто, які будуть майбутні стосунки з такими країнами як Україна? Напевно, модель має бути дещо іншою, і має бути баланс зобов'язань, і це стосується й Угоди про асоціацію, і це стосується й Енергетичного співтовариства. Тобто, зміна моделі відносин, зміна ставлення і відхід від цього дещо патерналістського підходу", - наголосив дипломат.
Представник МЗС переконаний, що на сьогодні настав час говорити про це і вживати заходів. За його словами, попереду нас чекає саміт "Східного партнерства", на якому будуть проводитися і двосторонні заходи. Зокрема, йдеться про саміт Україна-ЄС та Рада асоціації. 
Як повідомлялося, 28 лютого в ЄС досягли попередньої домовленості про скасування віз для України.