Євросоюз: Росія не окупувала Донбас

В ЄС вважають неправильним підходом визнання окупації Донбасу

ЛДНР також не повинні вважатися такими, які потрапляють в зону відповідальності Росії, допускає Європа.

В ЄС вважають, що території ДНР і ЛНР не повинні вважатися окупованими і такими, які потрапляють в зону відповідальності Росії.

Про це заявив глава представництва ЄС в Україні Х'ю Мінгареллі в інтерв'ю РБК-Україна.

Водночас він зазначив, що ці території належать Україні, і має бути зроблено все можливе, щоб українська влада могла якнайшвидше повернути контроль над ними.

"Окремі райони Донецької і Луганської областей зараз не перебувають під контролем українського уряду, але вони не повинні вважатися окупованими і такими, які потрапляють в зону відповідальності Російської Федерації. Це неправильний підхід.

На його думку, вирішити цю проблему можна тільки через виконання мінських угод.

Раніше Київ заявив, що Донбас не можна вважати окупованим згідно з міжнародним правом, на відміну від Криму.
Визнання окупації в Україні

17 березня 2015 року Верховна Рада України визнала частину Донецької і Луганської областей тимчасово окупованими територіями.
Також депутати внесли поправку і уточнили, що території окуповані Російською Федерацією, країною-агресором.
У червні 2015 року в офіційному зверненні України до Ради Європи про призупинення виконання низки статей Європейської конвенції з прав людини Київ вперше документально оголосив на міжнародному рівні, що "зона АТО" окупована Російською Федерацією.
До цього Київ неодноразово заявляв, що Крим і Севастополь є територією, тимчасово окупованою РФ в результаті збройної агресії Росії проти України.
У новому листі за підписом голови МЗС Павла Клімкіна наголошується, що цей статус мають також окремі території Луганської та Донецької областей.
"З огляду на агресію Російської федерації проти України, яка проходила за участю регулярних (підрозділів) Збройних сил РФ і незаконних збройних формувань, які направляються, управляються і фінансуються Російською Федерацією, проводиться антитерористична операція...", - сказано в документі.
Російська Федерація, яка насправді окупувала деякі території Донецької та Луганської областей і здійснює управління ними, повністю відповідальна за дотримання і захист прав людини на цих територіях, відповідно до міжнародного гуманітарного права і міжнародно встановлених прав людини", - йдеться в заяві.
Таким чином, Київ покладає на РФ всю відповідальність за порушення будь-яких статей Європейської конвенції з прав людини в зоні АТО.
Ставлення до окупації в ЄС
У лютому 2016 року Європейський союз почав в своїх офіційних документах вказувати на присутність російських військ на окупованих територіях на сході України, пише європейське інтернет-видання Euobserver.
Вперше такі документи з'явилися в Офіційному журналі ЄС у вівторок, 16 лютого 2016 року, зазначає оглядач видання Euobserver Ендрю Ретман.
У повідомленні про внесення до "чорного списку" заступника міністра оборони Росії Анатолія Антонова вказано - "за участь в підтримці розміщення російських військ в Україні". Така ж причина внесення в список і першого заступника голови Міноборони Росії Аркадія Бахіна.
Дії Росії
Визнання Росією "паспортів", виданих самопроголошеними "республіками" на Донбасі, свідчить про те, що ці території дійсно окуповані РФ. Про це заявив президент Петро Порошенко під час брифінгу в Мюнхені минулого місяця.
"Для мене це є черговим доказом і російської окупації, і російського порушення міжнародного права, і символічно, що це сталося цинічно під час проведення Мюнхенської конференції з безпеки", - сказав Порошенко.


Тимчасово окуповані і окуповані - різні речі
Українська влада каже, що окупованим можна називати Крим, тому що там Росією створені органи влади, а на Донбасі їх немає.
Опоненти такого підходу закликають прийняти окремий закон про окупацію Донбасу, але влада проти.
Георгій Тука, заступник міністра у справах тимчасово окупованих територій, не раз заявляв про недоцільність прийняття такого закону.


"Факт окупації можна визнати місцевим законом. Але це не впливає абсолютно ні на що. Є два поняття: окупація і ефективний контроль. Вони визначаються міжнародними нормами. Тобто, якщо ми навіть спеціально прописали в законі те, що Крим - це окупована територія, він все одно в світовій юридичній практиці визнається, як територія, яка є окупованою. Що стосується Донбасу, то ми можемо його назвати окупованим, але ніде в світі він таким визнаний не буде. І в цьому принципова різниця", - говорить Тука.

Related

Політика 7895300464604844544

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item