Українізація сфери послуг у столиці - "за" і "проти"


Є 5 сфер, де українська мова просто необхідна. Це - у війську, в правоохоронних системах, судах, СБУ, освіта.
Про це в коментарі розповів Володимир Бондаренко, голова фракції "Батьківщина" в Київраді.
"Колишній міністр охорони здоров'я, нейрохірург Володимир Поліщук свого часу пропонував, щоб спілкування в лікарнях швидкої допомоги і взагалі в нейрохірургії здійснювалося українською мовою. Тоді ніхто не був проти. А тепер коли ми намагаємося перевести ці зміни в сферу обслуговування починаються незрозумілі обурення", - сказав Бондаренко.
В усіх країнах світу у сфері послуг користуються державною мовою, наголосив він.
"У Франції в супермаркетах і магазинах звертаються до покупців не англійською, а французькою. І нікого це не обурює й не турбує", - зауважив політик.
Він нагадав, що голова Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський прийняв рішення, щоб усі державні службовці на території та в усіх сферах говорили державною мовою. Наказ виконують.
" Якщо у закладах принципово не виконуватимуть рішення Київради, мають інформувати про це спеціальним написом "У нас не обслуговують українською мовою". Відповідно, відвідувачі, для яких це важливо, бачитимуть таку табличку й не піду до них", - додав Бондаренко.
Голова фракції "Самопоміч" у Київраді Сергій Гусовський вбачає у проекті рішення певні недоліки.
"Мета у нього є позитивною та необхідною в сучасних умовах – підтримка державної мови. Але існує безліч юридичних недоліків, які потрібно усунути. Наприклад, деякі положення даного проекту рішення суперечать чинному законодавству – а саме Закону України "Про засади державної мовної політики". Нагадаю, приватним підприємствам чи фізичним особам гарантується вільне використання будь-якої мови", - розповів Гусовський.
20 квітня депутати Київради прийняли за основу проект рішення про запровадження української мови у сфері послуг - "Про подолання наслідків совєцької окупації в мовній царині".

Related

Суспільство 3326624471026989490

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item