Експерт пояснив, чому абонплату на газ потрібно повністю скасувати


Постанова НКРЕКП про абонплату на газ не відповідає європейським нормам, закону "Про ринок природного газу" і порушує права споживачів. Її потрібно повністю скасувати. 
Про це в коментарі розповіла Марія Яковлєва, експерт Державного агентства з енергозбереження та енергоефективності.
"У багатьох країнах Євросоюзу абонплата на газ становить 30-40 євро на рік для одного домогосподарства. Іншу частину тарифу споживач сплачує за реальними обсягами споживання. Якби в Україні ввели саме таку систему, то споживач мав би платити абонплату 50 грн на рік. Решту - за реальними обсягами споживання", - говорить Марія Яковлєва.
Експерт зазначила, що НКРЕКП встановив розмір абонплати за послуги розподілу виходячи з типорозміру лічильника. Тобто - максимальної потужності пристрою.
"Для лічильника G-1,6, який встановлюють на газову плиту, максимальна потужність становить 1800 м3. При тому, що родина з чотирьох осіб споживає на місяць за наявності лічильника максимально 6 м3. Без лічильника за розрахунковою нормою - 19,7 м3. А за цією постановою споживач повинен сплачувати саме за 1800 м3", - додає Марія Яковлєва.
4 квітня НКРЕКП призупинила дію свого рішення про абонплату на газ, щоб не допустити зростання рахунків. Комісія проведе додаткові консультації з Кабінетом міністрів.
"Ми зробимо додатковий перехідний період у зв'язку з резонансом і тим, що ми виступаємо за те, аби рішення комісії захищали усіх споживачів. Щоб ніхто з громадян України ніякого підвищення не відчув", - заявив очільник НКРЕКП Дмитро Вовк.

Related

Економіка 8538561472499337659

Post a Comment

emo-but-icon

Ми у соцмережах

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item