У багатоповерхівку влучила півтонна ракета



20 квітня 2000 року о 15:30 півтонна ракета "Точка У" типу "Земля - Земля" впала на 9-ти поверховий будинок у Броварах. У результаті вибуху загинуло 3 особи, 5 - отримали поранення. Знищено 16 квартир.
У той час на Гончарівському полігоні за сотні кілометрів від Броварів проходив санкціонований запуск навчальних ракет. Але Міністерство оборони заперечило вірогідність попадання ракети у будівлю, запущеної в ході навчань. У висновках експертів причиною трагедії назвали вибух газу в помешканні.
"У Збройних силах здійснили єдиний санкціонований пуск ракет на Гончарівському полігоні в Чернігівській області, за 130 км від Броварів. Запуск здійснений в 15:05, і в 15:07 за 30 кілометрів від місця запуску ракета влучила в ціль. При цьому зафіксували відхилення від центра цілі на 8 метрів. За нормативами, вважається відмінним показником для пуску "такої сильної ракети", - говорив тоді начальник групи інформації прес-служби Міноборони Ігор Халявський.
Через декілька днів під натиском розслідувань ЗМІ пресс-секретар міністра оборони Сергій Нагорянський визнав - трагедія у Броварах сталася через влучення в будівлю ракети класу "Земля-Земля".
Під'їзд ремонтувало військове відомство. Мешканців із постраждалих квартир пересилили в інші будинки. Деяким родинам відремонтували квартири, комусь виплатили компенсацію за моральні та матеріальні збитки.
Винних в інцидентів не знайшли. Причетність людського фактору військові виключили. Відповідальність переклали на вибух газогенератора системи енергоподачі ракети, котрий зламався під час польоту. Через це ракета стала некерованою та пролетіла зайві 60 км. Справу за фактом потрапляння ракети в житловий будинок закрили через два роки. Причина – відсутність складу злочину з боку військових.
Роботи зі створення ракетного комплексу "Точка У" почалися в 1968 році. Створювався він для ураження важливих об'єктів в тактичному тилу противника. Точність нової ракети була задекларована в назві проекту - "Точка".

Related

Події в Україні 2433500825753701844

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item