У Степана Бандери забрали звання Героя України

2 квітня 2010 року Донецький окружний адміністративний суд відібрав у лідера ОУН Степана Бандери звання Героя України. Його присвоїв пр...


2 квітня 2010 року Донецький окружний адміністративний суд відібрав у лідера ОУН Степана Бандери звання Героя України. Його присвоїв провіднику націоналістів президент Віктор Ющенко за два місяці до цього.
Суд аргументував своє рішення тим, що звання Бандері видали з порушенням закону. Адже лідер націоналістів ніколи не був громадянином України. Указ президента також визнали незаконним.
Крім цього, суд виніс рішення стягнути з держбюджету 3 грн 40 коп. Ці кошти витратив адвокат Володимир Оленцевич. Саме він подав позов про скасування цього указу.
Напередодні, 5 березня, новообраний президент Віктор Янукович пообіцяв до Дня перемоги відмінити указ Ющенка. Сказав це під час візиту до Москви.
11 квітня Віктор Ющенко подав апеляцію на рішення Донецького окружного адмінсуду. Апеляції також подали 23 людини. Крім Ющенка, лідер "Свободи" Олег Тягнибок та онук лідера ОУН Степан Бандера. Проте їм не вдалося виграти апеляцію.
"Влада нічого не робить, щоб цю несправедливість відновити. Можуть говорити, що це питання не найважливіше. Але це маніпуляція. Маємо до кінця визначитися, хто з нас герой, а хто ні. На чому будуємо свою ідентичність та ідейний державний фундамент. Треба переглянути і концепцію звання "Герой України". У нас багато героїв, що захищають нашу державу на Сході. Але, з іншого боку, не позбавлені цього статусу різні пройдисвіти. Зрештою, потім маємо повернути звання героїв таким людям, як Бандера та Шухевич. Вони також боролися з Московською агресією", – говорить у коментарі народний депутат Андрій Іллєнко.
16 лютого 2017 року на сайті президента Петра Порошенка створили електронну петицію, де збирають підписи для повернення звання Героя України Степану Бандері. На 31 березня вона зібрала лише 116 голосів з 25 тис. необхідних.
Степан Бандера з 1940 року очолював ОУН. За його ініціативи у Львові проголосили відновлення Української держави і створили Українську повстанську армію. 1957-го Бандеру вбив агент КДБ у Мюнхені.

Related

Політика 5161580425610651393

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item