Американські вчені представили штучну матку

Вчені показали штучну матку і виростили в ній ягняти
Дослідникам з США вдалося виходити недоношених ягнят за допомогою штучної матки.
Апарат виглядає як велика пластикова сумка, пише BBC.
Штучна матка забезпечує ембріони всім необхідним для розвитку і дозрівання, включаючи безперервне кровопостачання і захисний шар рідини. Вчені вважають, що їх винахід одного разу зможе допомогти виходжуванню і недоношених немовлят. Випробування на людях, можливо, почнуться через кілька років.
Штучну матку сконструювали і створили вчені з дитячої лікарні Філадельфії. Вони відзначають, що штучна матка не є заміною материнській утробі, вона лише дає змогу підтримати життєздатність народжених раніше строку.
Винахід учених - пластикова сумка-матка містить суміш теплої води і солей, схожу по складу з амніотичною рідиною, яка оточує ембріон в утробі в природних умовах. Ця рідина вдихається і проковтується зростаючим плодом, так само як це зазвичай відбувається в утробі матері. Літри цієї суміші постійно проходять через штучну матку, забезпечуючи безперервну подачу кисню і поживних речовин.
Поміщене в цей мішок ягня не може отримувати кисень і поживні речовини через плаценту, але його пуповину підключають до спеціального апарату, який виробляє ці речовини.
Головне завдання штучної матки - допомогти дозріванню бронхолегеневої системи плода. В результаті досліджень встановлено, що недоношені ягнята, фізіологічний розвиток знаходилося на тому ж рівні, що і у 23-тижневих ембріонів дітей, добре розвивалися, перебуваючи в штучній матці.
Ягнята були народжені через 28 днів перебування в ній і починали дихати самостійно. Частина ягнят довелося при цьому умертвити, щоб вивчити стан їхнього мозку і внутрішніх органів. Але більша частина піддослідних тварин вижила і була штучно відгодована.
Творцям штучної матки належить ще вирішити ряд проблем, наприклад, як уникнути внутрішньоутробної інфекції або забезпечити ембріон достатньою кількістю гормонів.

Related

Технології 5166931222164876772

Post a Comment

emo-but-icon

Ми у соцмережах

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item