Поминальна неділя: що можна і не варто робити


Поминальний тиждень починається після Великодня та завершується на 9-й день. 
Його називають могилками, проводами, поминками, Радоницею, гробками, дарноу неділею, Томиною та Поминальною неділею.
ЗМІ зібрили традиції, забобони та поради, пов'язані з поминальними днями.
Центральний день для поминання - 25 квітня. Але більшість працюючих українців відвідує свої померлих родичів у неділю. Весняне поминання родичів було ще до прийняття християнства. Але вірування, що померлі продовжують жити загробним життям, збереглося і з прийняттям християнства.
Після Великодня прийнято виставляти на підвіконні паску і крашанки, щоб душі знайшли дорогу додому і наїлися, а в неділю вони повертаються назад на небеса
Спеціально для поминання українці пекли паски (або залишали їх з Великодня), калачі, пироги, фарбували яйця, варили коливо (таке, як на поминальні дні посту). Поминали рідних або громадою на вільній від могил території кладовища, або кожен простеляв скатертину поблизу могили близьких. Яйце, частину улюблених страв покійного, трохи колива, залишали на могилі. Горілкою кропили землю. Було прийнято обділяти калік і старців: їм подавали милостиню крашанками та хлібом.
Зараз для поминання роздають цукерки, печиво, випічку. Священники переконують, що головне у поминальні дні не досхочу наїстися, а нагодувати нужденних і помолитися за упокій душі близьких.
Поминальні повір'я:
Під час поминального тижня покійних не прийнято називати небіжчиками, так як в ці дні "вони все чують". Краще їх називати родичами, близькими та знайомими.
У Поминальну неділю не можна копати город. Все посіяне і посаджене у Великодній тиждень погано буде сходити і народити.
Бідняки, які збирають пасхальні яйця, паски і цукерки на могилах, необхідно прочитати молитву за небіжчика, інакше він буде приходити до них у снах.
У поминальну неділю на кладовище зустрічається енергія живих і мертвих. У поминальну неділю небіжчики при вході на кладовище зустрічають своїх родичів.
Щоб уберегтися від неприємностей, треба входити на кладовищі через ворота. На вході тричі перехрестіться. Виходячи зробіть те ж, повернувшись обличчям до могил.
Не можна проганяти людей, які збирають по кладовищу харчі.
Маленьким дітям і вагітним жінкам ліпше у поминальну неділю залишитися вдома. У них надто чутлива аура.
Що можна робити на поминальну неділю:
Роздайте милостиню грошима або їжею тим, хто її потребує. Священники говорять, що головне у цей день не наїстися на могилах, а нагодувати нужденних і стати ближче до Бога.
Поминальну трапезу необхідно влаштовувати вдома в невеликому сімейному колі, а не біля могил покійних.
Сходіть до церкви. Цей день вважається головним поминальним днем, тому в це неділю в усіх храмах служиться божественна заупокійна літургія, за церковним поняттями, куди важливіше відвідати храм і відстояти службу за упокій, ніж сходити кладовищі.
Горілка померлим не потрібна – їм потрібна дозвільна молитва, кажуть священики. Виливати чарку горілки на могилу в ноги покійного - це не християнська традиція.
Прийнято в цей день зустрічати весну і веселиться. Тих, хто в цей день сидів вдома, очікували незабаром невдачі та нещастя.
Найкращим поминанням для покійних близьких стане добре слово, щира молитва, прибирання могилки, свічка в церкві, панахида, пожертва нужденним.

Related

Суспільство 6061484774659035051

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item