За вбивство громадського активіста заплатили 50 тис. грн


"Я відразу здогадувалася, що це замовне вбивство, адже чоловікові неодноразово погрожували. Проте свої припущення не озвучувала правоохоронцям, бо не знала, чи можу їм довіряти. Коли побачила, що поліція швидко затримала виконавців, надала деяку інформацію, якою я володіла. Організатор убивства киянин Олександр Закутній — важлива фігура у кримінальному світі, він, так би мовити, — "трофей" для нашої обласної поліції. Два виконавці і посередник — теж особи з кримінальним минулим. За допомогою GPS-трекера бандити стежили за автомобілем мого чоловіка, мали при собі його портрет. Нині вбивці виправдовуються, що нібито хотіли лише "пріпугнуть". Але невже заради цього вони їхали із Дніпропетровщини до Кременця? Мій чоловік мав свій бізнес — постачав морозиво по селах, їздив "глухими" маршрутами, його можна було де завгодно перепинити, інсценізувати пограбування… Але ж ні, вони вчинили показову розправу — на нашому подвір'ї, на очах у сусідів. Відомо, що бандити готувалися до вбивства три місяці. Для поїздки на Тернопільщину організатор орендував автомобіль, в обласному центрі наймав дві квартири, тут придбав ще одного легковика", - розповіла Наталія Ващенко із Кременця на Тернопільщині.
Ввечері 26 травня у дворі власного будинку двоє невідомих напали на її чоловіка, громадського активіста 48-річного Віталія Ващенка. О 22.00 повертався додому. Коли підійшов до подвір'я, його почали бити по голові та в груди. Сусіди почули крики. Викликали поліцію та "швидку". Урятувати Віталія не ­вдалося. О 2:00 27 травня він помер у реанімації. Мав забійні рани голови, черепно-мозкову травму, політравму грудей, внутрішню кровотечу.
Віталій Ващенко у жовтні 2015 став депутатом міськради. Був головою фракції "Народний контроль". Допомагав жителям району під час звернень до судів і поліції.




Двох убивць затримали у Дніпропетровську. Організатора — у Тернополі на власному авто.
 Четвертий виконавець злочину переховувався у родичів у Кам'янському (колишній Дніпродзерджинськ) на Дніпропетровщині. Їм 41, 32, 27 та 25 років. Усі раніше мали судимості. Із в`язниці вийшли за півроку до убивства Ващенка. За виконання замовлення їм заплатили 50 тис. грн. Про це тоді повідомляв начальник поліції Тернопільщини Олександр Богомол.
Перед убивством зловмисники близько двох годин чекали на жертву біля його будинку. Тим часом пили пиво та їли морозиво. Ім'я замовника відомо і родичам убитого, і поліції. Проте в інтересах слідства його досі не розголошують.
За словами рідних, активістові неодноразово погрожували убивством за його діяльність. Проте він не сприймав ті слова всерйоз.
"За кілька хвилин до нападу я розмовляла з чоловіком по телефону. "Біля нашого будинку крутяться якісь хлопці…" — казав він. Просила не ходити його туди, та він заспокоїв, що все буде добре. Чоловік зайшов до будинку, потім пішов відключити морозилку в автомобілі, що стояв за хатою. Саме там на нього чекали два нелюди. Мабуть, чоловік відчував небезпеку, бо кілька днів перед трагедією був дуже знервований. У мене теж було погане передчуття. Приїхавши уночі після лікарні на місце трагедії, я побачила на столі в ґанку клаптик паперу, на якому почерком чоловіка був записаний номерний знак. Це був номер автомобіля вбивць", - додає вдова Ващенко, передає nova.te.ua.
Через місяць після похорону почали стежити за дружиною убитого активіста. Нині чиниться тиск на людей, які супроводжують жінку на судові засідання.
Голову фракції "Народний контроль" у Кременецькій міській раді Віталія Ващенка невідомі побили до смерті після інтерв'ю про утиски активістів громадського руху з боку судочинної системи та виявлення фактів про розкрадання коштів з міського бюджету. Ще раніше він заявляв, що суддя Кременецького суду Людмила Варневич чинить на нього та ще двох активістів "Народного контролю" тиск і всіма засобами намагається притягнути їх до відповідальності та накласти за видумане правопорушення штраф. Також Ващенко займався розслідуваннями незаконної вирубки лісу у Шумському районі, та добивався притягнення до відповідальності лісника, який збив двох підлітків. Тоді загинув 17-річний юнак. У Ващенка залишилося двоє дітей.

Related

Гаряча новина 1738033387920728938

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item