Секретний космоліт США. Озброєння чи транспорт?

X-37B повернувся з космосу 7 травня

Засекречений космічний безпілотник Пентагону повернувся через 718 днів на орбіті.


На Землю повернувся експериментальний орбітальний літак X-37B Orbital Test Vehicle-4, який 718 днів перебував у космосі із секретною місією США.
Пентагон тримає в секреті призначення X-37B, проте називають його найсучаснішим і найбільш технологічним космічним кораблем багаторазового використання.
 
Експерти припускають, що на базі X-37B планувалося провести експерименти за програмою створення іонного двигуна і досліджувати зміну властивостей матеріалів у космічному просторі.
 
Апарат може бути прообразом космічного перехоплювача чи літака-розвідника.
 
ЗМІ вирішили розібратися, що відомо про секретний космоліт США і його місію.
 
Історія місії
 
Проект запустили в 1999 році NASA і Boeing. Тоді мова про військову місію не йшла, передбачалося, що метою X-37B стане ремонт супутників на орбіті.
 
 
Спочатку розробники хотіли, щоб X-37B виходив у космос у вантажних відсіках шатлів. Довжина апарата трохи менше 9 м, що в чотири рази менше за шатл.
 
Розмах крила апарата - 4,5 м. Злітна маса безпілотника, який здатний після повернення з орбіти здійснювати посадку в літаковому режимі, становить близько 5 т.
 
Про ідею із шатлами довелося забути після провалу і згортання програми космічних човників. Апарат виводять у космос ракети-носії.
 
У 2004 році програма перейшла до Агентства з передових оборонних досліджень і Військово-повітряних сил США.




 

X-37B, тепер уже військовий проект, був засекречений під назвою Orbital Test Vehicle (Орбітальний експериментальний апарат). Boeing залишився в проекті.
 
На цей момент є два експериментальних зразки X-37B. Обидва апарати зробили вже чотири польоти на орбіту. Разом вони провели в космосі 2085 діб.
 
Найперший політ безпілотника відбувся у 2010 році. Тоді він був запущений на орбіту у квітні, а повернувся на Землю в грудні. Другий політ тривав з березня 2011-го до січня 2012 року, а третій - з грудня 2012-го до жовтня 2014 року.
 
 
Апарат, як показав останній політ, може дуже довго триматись однієї орбіти і потім швидко її змінити.
 
Перехоплювач і вбивця супутників?
 
Є безліч версій того, з якою метою США розробляють X-37B. Які саме завдання апарат виконував на орбіті, американські військові не розкривають.
 
Практично всі деталі програми X-37B засекречені. Пентагон офіційно заявляв тільки, що безпілотник може бути використаний для доставки на орбіту мікросупутників.
 
Також від розробника двигуна достовірно відомо, що на X-37B випробовують модифікацію іонного двигуна, що працює на ефекті Холла. Хоча перші такі двигуни зробили ще в середині минулого століття.
 
Дехто з експертів припускає, що на X-37B радше випробовували електромагнітні двигуни EMDrive, які стали сенсацією після публікації звіту NASA восени минулого року.
 
Цей тип двигунів був винайдений британцем Роджером Шоєром у 1999 році, проте вважалося, що працювати він не зможе.
 
Фото: EPA
 
За непідтвердженими даними, у перспективі такі апарати будуть виконувати розвідувальні завдання і розподілятимуть на орбіті космічні апарати.
 
Окрім того, фахівці вважають, що X-37B випробовує нові системи управління й автоматичного пілотування, нове жаровитривале покриття та інші технічні новинки.
 
Через секретність проекту багато хто з експертів говорить, що Пентагон розробляє апарат для знищення супутників чи шпигунства за різними об'єктами як на планеті, так і в космосі.
 
Торік колишній астронавт NASA і співробітник університету Каліфорнії Стивен Робінсон заявив, що X-37B можна використовувати для екстреної доставки людей з Міжнародної космічної станції на Землю.
 
Однак для цього вантажний відсік варто збільшити з 2,5 до 4,2, куб. м, щоб він міг умістити двох пасажирів і пілота.

Related

Технології 4038240916956368012

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item