Що відомо про сержанта ЗСУ, який здався у полон бойовикам

Хоча у штабі АТО стверджують, що Гап'як здався бойовикам добровільно, ЗМІ з'ясували, що знайомі вважають його патріотом
12 травня штаб АТО повідомив про те, що український військовослужбовець Гап'як Т.Я., який у березні самовільно залишив місце служби, добровільно здався у полон бойовикам.
У штабі АТО також повідомили, що 11 травня в інтернеті з'явилося відео допиту невизначеними особами військовослужбовця ЗСУ сержанта Гап’яка.

Відео, опубліковане терористами

Це відео було опубліковане на каналі YouTube Народная милиция ЛНР. На ньому Тарас Гап'як розповідає, що сам з Борислава Львівської області, а у листопаді 2016 року потрапив у 24-ту бригаду ЗСУ за контрактом, після чого проходив навчання на посаду командира відділення на Яворівському полігоні під керівництвом українських та американських інструкторів.
Примітно, що на початку відео Гап'як говорить українською, але майже відразу переходить на російську, вставляючи лише окремі українські слова. Голос особи, яка його допитує, змінений за допомогою технічних засобів, а саме відео змонтоване зі шматочків й іноді переривається після запитання, адресованого полоненому.


На відео Тарас Гап'як каже, що після двох місяців навчання приїхав у Щастя, звідки його відправили у зону АТО. Він також розповідає, що на БМП 2 виїжджаав приблизно двічі на тиждень, щоб стріляти у бік "лнрівських військових", що чув з боку 17-ї бригади звуки роботи мінометів.
Гап'як говорить, що військові ЗСУ відкривали вогонь або з наказу офіцерів, або з власної ініціативи.
Крім того, він стверджує, що військовослужбовці приблизно двічі-тричі на тиждень вживали алкогольні напої, через що у нього виник з ними конфлікт "23 числа" (імовірно березня - ред.), після якого він пішов у бік "козаків" та був ними затриманий.
Гап'як на відео також каже, що військовослужбовці, які служили з ним, перебували у зоні АТО вже тривалий час, причому звільнитися або поїхати у відпустку було проблематично. Він заявляє, що його бригада має погане технічне забезпечення та недоукомплектована особовим складом.
За словами Гап'яка на відео, як військовослужбовець-контрактник він отримував 14 тисяч гривень, а на питання, чи за гроші пішов воювати, відповідає: "Ну, виходить, так".
Він також озвучує явно очікувані від нього фрази про погіршення життя в Україні за нинішньої влади і навіть про те, що Нацгвардія, "на його думку", виконувала роль загороджувального загону.

В зоні АТО з 2014 року

Видання Zaxid.net пише, що озвучена Гап'яком на відео інформація є неточною. Зокрема, він потрапив в зону бойових дій не у 2016 році, а ще у 2014. Про це свідчить публікація видання Нафтовик Борислава від 22 вересня 2014 року, у якій йдеться про те, що Тарас Гап'як разом із кількома іншими військовими, які повернулися із зони АТО на ротацію, 8 вересня відвідали школу, яку колись закінчили.
ТСН, зв'язавшись із кількома знайомими Тараса Гап'яка, які є у переліку його "друзів" у соцмережі ВКонтакте, також пише, що, за словами деяких із них, він служив в зоні АТО з 2014 року. А в армію потрапив ще у 2013 році як строковик, після чого у 2014 році перевівся на контракт та пройшов спільні навчання ЗСУ та НАТО.
Водночас інші знайомі Гап'яка заявили, що його перевели в зону АТО лише наприкінці літа 2016 року.
Джерела ТСН на умовах анонімності також стверджують, що він дійсно перебував у складі 24-ї ОМБР.

Причини полону

Знайомі Гап'яка не вважають, що він міг здатися в полон сам. За словами товариша по службі, Тарас Гап'як потрапив до рук бойовиків біля Попасної Луганської області.
Один із товаришів полоненого військового, який бачився з ним востаннє ще влітку 2016 року, розповів, що Гап'яка "тягнуло на службу".
Водночас дівчина, яка востаннє говорила з Гап'яком у лютому 2017 року говорить, що він уже не хотів служити.
Ще один із товаришів полоненого припускає, що він міг міг "перебрати" з алкоголем і вирушити на "бій" із бойовиками. Він також зазначив, що причиною такої поведінки могло бути напруження через те, що батальйон вже рік не виїжджав з передової.
Знайомі Гап'яка також стверджують, що він був патріотом.
Однак у штабі АТО в патріотизм полоненого не вірять - його вже позбавили звання сержанта та скерували матеріали розслідування про його здачу в полон бойовикам до військової прокуратури "для прийняття правового рішення за статтею 430 Кримінального кодексу України – Добровільна здача в полон".

Related

Суспільство 7393235590271811588

Post a Comment

emo-but-icon

Ми у соцмережах

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item