"Рускій мір" - це бомба, закладена під світову цивілізацію" - художник Олександр Ройтбурд


Художник Олександр Ройтбурд назвав "рускій мір" бомбою, яка закладена під основи світової цивілізації. А також пояснив, за якими критеріями варто зносити пам'ятники комуністичної доби.
Про це йдеться на obozrevatel.com.
"Нині цивілізація вагітна третьою світовою війною - справжньою, повномасштабною, з використанням атомної зброї. А "рускій мір" - це бомба, закладена під її основи. Через позицію Росії в міжнародних конфліктах, через протистояння західній спільноті. І якщо у випадку з ісламським фундаменталізмом цивілізаційна різниця очевидна, з Росією ця різниця одразу не прочитується. Але насправді вона величезна", - сказав Ройтбурд.
"Критерій ліквідації памятників доби Радянського Союзу один - художня цінність. Ленін свого часу підписав декрет, згідно з яким пам'ятники царям, їх слугам і іншим експлуататорів народу належало знести, крім тих, що становлять художню цінність. І низка таких досі зберігся з царських часів, хоча постаті, яким ці пам'ятники присвячені, ідеологічно розвінчали.
Сприйняття пам'ятників багато в чому залежить від контексту. Візьмемо для прикладу постамент Воронцову в Одесі, який після революції 1917 року не знесли. Спочатку на нього повісили табличку з епіграмою Пушкіна: "Полумилорд, полукупец, полумудрец, полуневежда, полуподлец…". Тим самим пам'ятник десакралізували, перетворили з об'єкта поклоніння в історичний артефакт з критичним ставленням до нього. У повоєнний час цю табличку замінили на нейтральну, оскільки Воронцов вже не викликав ні у кого особливих почуттів, окрім історичного інтересу. Звичайних цікавило лише питання чи спала з Пушкіним дружина Воронцова.
Загалом "рускій мир" - це політичний конструкт. Його створили, щоб виправдати печерні уявлення російської еліти про геополітіку. Ця "еліта" застрягла в 19 столітті, коли світ ділівся на сфери впливу. Сьогоднішній глобалізованій світ виглядає інакше. Вже давно не "приростанием территорий славна держава", а розвитком технологій, місцем у мировой економіці, рівнем життя. Росія зараз - це величезною дикою територією, яка не має визначних технологічних здобутків і не виробляє нічого цікавого світу, крім нафти і зброї", - додав Олександр Ройтбурд.
На виставці "Чисте мистецтво" Олександр Ройтбурд представив 3 картини, в яких поєднав професійну техніку з наївною. Зобразив філософів Вольтера, Руссо, Сковороду у статичних позах, ошатно вбраних на фоні пейзажу. Але поєднав із зображеннями яскравих птахів.

Related

Суспільство 6508680625417370903

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item