Трамп змінює курс щодо України. Новий план США

Тіллерсон і Трамп

Білий дім вирішив брати активну участь у вирішенні української кризи, кажуть експерти й інсайдери.

 
Адміністрація президента США Дональда Трампа змінює плани і бере курс на активну участь у вирішенні ситуації в Україні.
 
Про це пише впливовий оглядач видання Washington Post Джош Рогін, посилаючись на американських офіційних осіб, а також на зовнішніх експертів і політиків.
 
Ініціатива перезапуску діалогу щодо України виходить від держсекретаря Рекса Тіллерсона, який раніше особисто вів переговори з російським президентом Володимиром Путіним і міністром Сергієм Лавровим.
 
ЗМІ розбиралися в нових "рішучих" планах Трампа і його адміністрації щодо України.
 
Хлопці, ви повинні помиритися
 
Попередній американський президент Барак Обама приділяв конфлікту в Україні велику увагу з самого його початку, а віце-президент Джо Байден був неофіційним куратором української теми в Білому домі.
 
Дональд Трамп під час передвиборчих перегонів говорив про Україну тільки в контексті того, що збирався переглянути ставлення до анексії Криму.
 
У березні під час візиту канцлера Німеччини Ангели Меркель в Білий дім Трамп сказав їй, що українська криза є сферою відповідальності Європи, і США не будуть дуже в неї вникати.
 
 
А недавно американський президент прийняв у себе в Овальному кабінеті міністра закордонних справ України Павла Клімкіна. Зустріч відбулася наступного дня після візиту Лаврова.

"Я сказав, хлопці, ви повинні помиритися, ви повинні помиритися", - заявив пізніше Трамп в інтерв'ю на телеканалі Fox News.
 
Таким чином, Трамп уже став своєрідним "посередником" між Києвом і Москвою. З цього моменту, як зазначає оглядач WP, зрушення в позиції Трампа щодо України стало очевидним.

Ідея Тіллерсона і її суть

 
Причиною можливого включення Трампа в розв'язання українського питання є бажання американського президента нормалізувати відносини з Росією, а на шляху цього стоїть порушення Москвою українського суверенітету.
 
Для Тіллерсона Україна - це те місце, де поки ще заблокований план Трампа щодо поліпшення американо-російських відносин може бути приведений в дію.
 
Ідея держсекретаря, як пише оглядач WP, полягає в тому, щоб відновити ту версію мирних переговорів, у яку в минулому році була залучена адміністрація Барака Обами.
 
Поки що все перебуває на ранній стадії, однак відомо, що Тіллерсон розраховує на те, що нові умови і нові дійові особи можуть забезпечити кращі результати, ніж у колишнього президента США.
 
Як пише Рогін, американські офіційні особи та інші спостерігачі підтвердили, що Тіллерсон провів численні дискусії з Лавровим стосовно просування вперед у цьому питанні.
 
Крім того, зазначає автор, можна говорити про наявність активного міжвідомчого процесу з вироблення нової стратегії, в якому бере участь і апарат віце-президента Майка Пенса.
 
Вже давно стало відомо, що Білий дім підшукує спецпосланця з українського питання. В адміністрації Обами такий пост займала Вікторя Нуланд, проте їй не вдалося домовитися з Росією.
 
Посланник Тіллерсона повинен пожвавити американо-російський дипломатичний канал зв'язку з помічником Путіна Владиславом Сурковим, якого автор називає кремлівським сірим кардиналом. Заміну Нуланд поки що не знайшли.
 
WP зазначає, що Путін більше не може тягнути час в очікуванні приходу до влади більш прихильно налаштованої адміністрації в Америці, так і в Європі найближчим часом не стануть більш дружніми щодо Росії.
 
Меттіс, Пенс, Трамп і Тіллерсон / EPA
 
Екс-посол США в Україні Джон Гербст каже, що Трамп може використовувати загрозу нових санкцій або навіть реальне їх введення для чинення тиску для того, щоб Путін отримав більше стимулів для поступок.
 
Як говорить колишній високопоставлений співробітник Пентагону і НАТО Олександр Вершбоу, подібна угода можлива, якщо команда Трампа розробить новий підхід.
 
Він повинен бути заснований на пропозиції про пом'якшення обмежених санкцій лише після виконання Росією мінських угод.
 
Оглядач WP зазначає, що навіть якщо Трамп зазнає невдачі в укладанні угоди з Москвою, то, принаймні, стануть зрозумілими справжні наміри Путіна й у Вашингтона не буде іншого вибору, окрім як активно протидіяти російській агресії, збільшити підтримку Києва, включаючи військову, і відмовитися від ідеї ще одного перезавантаження відносин із Росією.

Європа тільки за

 
Європейські офіційні особи, зі свого боку, вітають подібні зусилля адміністрації Трампа.
 
"Ми дуже цінуємо те, що нова адміністрація буде більш активно залучена в розв'язання українського питання. Спочатку складалося враження, що вона не дуже зацікавлена ​​в цьому питанні. Однак ситуація багато в чому змінилася", - сказав міністр закордонних справ Німеччини Зігмар Габріель 17 травня в бесіді з Washington Post після зустрічі з Тіллерсоном.
 
Німеччина і Франція є учасниками нормандського формату, тобто спроб реалізувати прийняті в 2015 році мінські угоди.
 
Автор WP зазначає, що Мінськ-2 зараз застопорилися через порушення угоди про припинення вогню з боку сепаратистів і відсутності руху в українському політичному процесі.
 
Габріель і Тіллерсон / EPA
 
"Ми знаємо, що Росія робитиме кроки тільки в тому випадку, якщо американці теж будуть на борту і змушуватимуть їх робити більше для припинення вогню, а також для відведення важких озброєнь із цього регіону. Росіяни знають, що поведінка Росії в Україні є попередньою умовою для співпраці з Росією в інших областях", - сказав Габріель.
 
На 30 травня в Берліні запланована зустріч міністрів закордонних справ країн нормандського формату. Дипломати обговорюватимуть погіршення ситуації в Донбасі.

Більш жорсткий підхід до Києва

 
Експерти вважають, що підхід адміністрації Трампа буде більш жорстким, ніж за Обами.
 
Вашингтон вже заявив, що збирається поставляти Україні озброєння тільки в кредит, а безоплатної військової допомоги вже не буде.
 
"Замість того, щоб надати комусь 100 мільйонів доларів, ми можемо надати їм кредитні гарантії, і вони в реальності зможуть купувати більше речей", - говорили в Білому домі.

При цьому в проекті федерального бюджету США на 2018 фінансовий рік включена можливість надання Україні летальної зброї оборонного призначення, чого ніколи не було в попередніх бюджетах.
 
Крім того, Трамп вирішив урізати міжнародну фінансову допомогу.
 
Зокрема, виділені Україні кошти по лінії Держдепу в 2018 фінансовому році передбачалося урізати майже на 70 відсотків - до 177 мільйонів доларів. Раніше Америка планувала виділити Україні 570 мільйонів.

П'ять складових вирішення української кризи

 
Напередодні візиту Трампа на саміти НАТО і Великої сімки видання Finacial Times вийшло зі статтею Чарльза Купчана, професора кафедри міжнародних відносин Джорджтаунського університету і колишнього спеціального зовнішньополітичного радника Обами, під назвою "Європейське турне Дональда Трампа дає шанс на вирішення українського конфлікту".
 
Експерт називає складові вирішення української кризи.
 
По-перше, Вашингтон мусить відігравати більш активну роль у виконанні мінських угод, а в якості першого кроку адміністрація Трампа повинна призначити спеціального посланця на цих переговорах.
 
По-друге, Трамп має сам підтвердити готовність дотримуватися політики санкцій і переконати в цьому своїх європейських партнерів - до тих пір, поки Росія не виконає своїх зобов'язань із мінських угод.
 
Саміт G7 / EPA
 
По-третє, Вашингтон і його європейські партнери повинні ясно дати Росії зрозуміти, що вона мусить припинити насильство в Донбасі, перш ніж Україна надасть цьому регіону автономію. Першим кроком має бути виведення російських військ і підрозділів сепаратистів від лінії вогню і здача ними зброї в відведене місце зберігання - і все це під міжнародним контролем.

По-четверте, за умови готовності Росії йти на такі кроки, Київ повинен затвердити вибори на Донбасі, регіональну автономію після виборів і амністію більшості сепаратистів.
 
По-п'яте, щодо кримського питання Захід має дотримуватися політики "кожен залишається зі своєю думкою".
 
"Хоча в пристойному суспільстві вголос цього ніхто не скаже, але Крим, судячи з усього, на невизначений термін залишиться в руках Росії", - відзначає автор.

Related

Події у світі 6218446374602269391

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item