Країни Балтії відключаться від електромереж РФ

Країни Балтії прагнуть до енергонезалежності від Росії

Естонія, Литва і Латвія домовилися підключитися до енергосистеми Євросоюзу через Польщу.

Прем'єр-міністр Естонії Юрі Ратас повідомив, що Естонія, Латвія і Литва для зменшення залежності від Росії підключать свої енергомережі до мережі Європейського Союзу через Польщу, передає DW.
"Всі ми четверо погодилися прояснити розподіл (обов'язків, - ред.) між чотирма країнами (Естонією, Латвією, Литвою і Польщею, - ред.) до кінця року", - заявив Ратас.
Відключення від російської мережі спочатку планувалося до 2025 року, але було відкладено через дискусії щодо точки підключення до європейської мережі - в Польщі чи Фінляндії (через підводний електрокабель).
Пізніше підключення через Польщу було визнано найбільш економічно доцільним.
Зазначається, що в ході підключення доведеться враховувати також і те, що Калінінградська область синхронізована з російською електромережею через країни Балтії.
Як вказує видання, Росія ніколи не відключала електроенергію країнам Балтії і навіть не погрожувала це зробити, однак Литва розглядає факт енергетичної залежності від Росії як одну з головних національних загроз.
Раніше повідомлялося, що Естонія, Латвія і Литва вводять додаткові заходи прикордонного контролю і будують паркани на своїх східних кордонах.

Related

Події у світі 2903802992055372250

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item