Львів'яни вистоюють по 4 години у кілометровій черзі, щоб попрощатися з Гузаром


У Львові 2 червня тисячі вірян прийшли попрощатися з колишнім главою УГКЦ Блаженнішим Любомиром Гузаром.


Тіло з кардиналом перебуває в Архікафедральному соборі Святого Юра. Черга охочих попрощатися з архієпископом утворилася завдовжки з півтора кілометра. Багато паломників у вишиванках та білому святковому одязі. Дехто у руках тримає троянди.
"Відійшов українець, схожих на якого вже майже немає. Він харизматичний, безумовний моральний авторитет для нас, – каже гендиректор Львівського драматичного театру ім. Марії Заньковецької Андрій Мацявко. – Блаженніший бував у нас в театрі приблизно раз на півроку, відгукувався на наші запрошення. Був дуже демократичний, теплий, добрий. З ним було дуже просто. Не думав, що маєш сказати, якими словами, а знав, що кардинал тебе зрозуміє".
На площі Святого Юра встановили великий екран, на який проектують фільми та відео з проповідями та інтерв'ю Любомира Гузара.
"Черга йде швидко. Надіюся за години чотири вдасться підійти до архієпископа. Зі мною хотіла бути моя мама, але вона дуже хвора. Я прийшла з чоловіком. Увечері засвітимо лампадку і помолимося", – каже Руслана Ковальчук. У руках тримає букет червоних троянд.
У чорному одязі у сквері навпроти собору стоїть 73-річна Валентина Мотиль і плаче.
"Я особисто знала Блаженнішого, тому мені важко говорити. Але чому ж його вирішили у Києві ховати. Він же наш, львівський, і служив Богу тут, і жив тут більшу частину життя", – каже жінка.
"У кожному, з ким спілкувався, шукав добро. Ніколи не давав прямих настанов, але після цього спілкування кожен знав напевне, як має вчинити в складній ситуації", – каже Олег Сидор, який стоїть останній у кілометровій черзі.
У соборі перебувають волонтери, які вказують вірянам правильний напрямок та поліція, щоб запобігти непередбачуваним ситуаціям. У сквері неподалік чергує "швидка", розміщені біотуалети. На вулицях, що межують з собором, у ці дні перекрили рух. Рух транспорту у місті продовжили до 01:00, собор відчинений цілодобово. З 1 по 5 червня львів'ян закликають обмежити гучні забави і пом'янути молитвою архієпископа.
3 червня о 09:00 відбудеться поминальна служба, після якої траурна процесія пройде містом. Увечері похоронний кортеж із тілом кардинала вирушить до Києва.
31 травня на 85-му році життя після важкої хвороби пішов із життя Блаженніший Любомир Гузар, колишній глава Української греко-католицької церкви, почесний громадянин Львова з 2008 року.

Related

Суспільство 3893676799643075342

Post a Comment

emo-but-icon

Ми у соцмережах

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item