Чеченів слід. Кадиров мстить неугодним в Україні?

Замах на Подолі

У Києві намагалися вбити чеченського добровольця, який воював на боці України на Донбасі.

 
У Києві стався ще один резонансний замах.
 
Вбити намагалися Адама Осмаєва, командира чеченського добровольчого батальйону ім. Джохара Дудаєва, який брав участь в АТО на стороні України.
 
За даними ЗМІ, замах на Осмаєва вчинив особистий кілер глави Чеченської республіки РФ Рамзана Кадирова.
 
Врятувала Осмаєва його дружина - Аміна Окуєва, також доброволець: вона відкрила вогонь у відповідь з нагородної зброї.
 
Ми зібрав інформацію про резонансний замах.
 
Псевдожурналіст - вбивця
 
Вчора Адам Осмаєв і його дружина Аміна Окуєва зустрілися для інтерв'ю з чоловіком, який назвав себе журналістом французької газети Le Monde Алексом Вернером.
 
За словами Окуєвої, псевдожурналіст зв'язався з нею через колишніх співробітників Шустер.Live. Це була вже четверта зустріч подружжя з нападником.
 
"Він так красиво все розписував, що французька редакція хоче зробити цикл інтерв'ю з нами у зв'язку з тим, що у Франції прийшли до влади нові політичні сили. Ми якось повелися... Це була наша помилка, не можна розслаблятися", - сказала вона.
 
За словами Окуєвої, нападник викликав деякі сумніви.
 
 
"Але він справляв враження європейської людини, інтелігентної особи. Дуже добре говорив по-російськи, що мене здивувало. У нього був невеликий іноземний акцент, він пояснив це навчанням у Петербурзі, де здобув журналістську освіту", - сказала вона.
 
Нападник дістав пістолет "Глок" з коробки і відкрив вогонь по Адаму Осмаєву, у відповідь Окуєва зі свого пістолета Макарова зробила кілька пострілів у стрілка.
 
"Це все було автоматично, просто як миттєвість. Почали стріляти - не по мені... Відразу ж я вихопила пістолет", - розповідає вона.
 
Стан Осмаєва після замаху важкий, він перебуває в 17-й лікарні Києва. У Осмаєва переламана ключиця, пробиті легені, також у його хребті застрягли кулі.
 
У його нападника чотири кульових поранення і видалена частина легких. З ним уже почалися слідчі дії.
 
 
Хто такий Адам Осмаєв?
 
У 2007 році Федеральна служба безпеки РФ затримала Осмаєва за підозрою в замаху на Рамзана Кадирова, але пізніше його - єдиного із чотирьох - відпустили. У тому ж році Осмаєва нібито заочно заарештували, а пізніше оголосили в розшук.
 
Дядько Адама Амін Осмаєв у 1995 році став главою верховного ради Чечні, а в 1996-1998 роках очолював палату представників народних зборів Чеченської Республіки.
 
У лютому 2012 року Адама Осмаєва затримали за підозрою в скоєнні вибуху у квартирі в Одесі. Слідчі органи України також підозрювали, що він разом зі спільником готував замах на президента Росії Володимира Путіна.
 
У момент затримання Адама з ним був батько, Асланбек Осмаєв. Спочатку батька Осмаєва затримали, однак незабаром йому вдалося довести, що він просто приїхав у гості до сина.
 
Подільник Адама Осмаєва - Ілля П'янзін - пішов на догоду слідству і посвідчив, що замах на Путіна нібито мав відбутися в результаті підриву бочки з вибухівкою, закопаної уздовж однієї з доріг, по якій їздив президент РФ. На доказ ФСБ опублікували знімки нібито знайденої бочки з вибухівкою.
 
За словами Асланбека Осмаєва, батька Адама, історія розкритого ФСБ і українською СБУ замаху Адама Осмаєва на Путіна була створена російськими спецслужбами за замовленням Рамзана Кадирова.
 
"Рамзан Кадиров ненавидить мене і мою сім'ю. Ця історія триває ще із часів зіткнення інтересів у нафтовому бізнесі. Це така помста", - колись заявив Асланбек Осмаєв, пише Страна.ua.
 
Через три місяці слідства Адам Осмаєв також почав свідчити і підтвердив, що вербував бойовиків і планував підірвати Путіна за допомогою кумулятивної міни. Пізніше він заявить, що на нього тиснули.
 
Адам Осмаєв
 
Після Революції Гідності Осмаєва відпустили на поруки, присудивши йому 2 роки і 9 місяців терміну (який він на той час уже відбув у СІЗО), але не за підготовку до теракту, це звинувачення було зняте, а за незаконне поводження з вибухівкою і знищення майна.
 
Після виходу на свободу Осмаєв разом з дружиною Окуєвою воював у складі чеченського добровольчого батальйону ім. Джохара Дудаєва, сформованого із чеченців - ворогів Рамзана Кадирова.
 
Після загибелі під Дебальцевим у 2015 році командира батальйону Іси Мунаєва Адам Осмаєв був обраний командиром підрозділу. Ще у 2014 році з'явилася інформація, що всі бійці чеченсько-українського батальйону ім. Дудаєва нібито були оголошені кровниками Рамзана Кадирова. А чеченці, які воювали з боку так званої ДНР, нібито почали полювання на членів батальйону.
 
Що відомо про нападника?
 
При ньому знайшли документи громадянина України Олександра Дакара. Поліція їх перевіряє на справжність. Однак, за версією журналістів, вони підроблені.
 
Документи нападника
 
У 2016 році Дакар змінив прізвище: з Антипова Олександра Вінтусовича на Дакара Олександра Вінтусовича. Але, як з'ясувалося, справжній Антипов Олександр Вінтусович був убитий ще 22 червня 2001 року.
 
У ЗМІ з'являються повідомлення, що на фотографії в паспорті, знайденому в кілера, зображений відомий пітерський бандит чеченського походження Артур Денісултанов-Курмакаєв на прізвисько Дінго.
 
Російське видання Руспресс зазначає, що у 2009 році Денісултанов-Курмакаєв вбив у Відні колишнього охоронця Рамзана Кадирова -Умара Ісраїлова, який звинувачував главу Чечні в тортурах.
 
На допиті після вбивства Курмакаєв розповідав про списки ворогів Кадирова, де є 300 кандидатів на відстріл.
 
Він також пояснив, що 50 із цих 300 осіб живуть в Австрії - і їм загрожує небезпека. За словами Денісултанова-Курмакаєва, він нібито так само виконував волю Кадирова. Йому слід було переконати Ісраїлова повернутися до Чечні, а після відмови надійшов наказ убити відступника.
 
 
The New York Times, яка проводила власне розслідування смерті Ісраїлова, з посиланням на офіційні свідчення Курмакаєва писала, що влітку 2008 року він незаконно проник до Європи за завданням високопоставленого чиновника з оточення Кадирова для того, щоб змусити Умара Ісраїлова відмовитися від звинувачень.
 
За тими самими свідченнями: запропонована йому своєрідна премія за повернення Ісраїлова в Росію, включаючи, якщо треба, викрадення чи, якщо не вийде, вбивство, становила 100 тис. доларів.
 
Уродженець чеченського Гудермеса Артур Денісултанов вперше був засуджений у 1990 році ще в Чечено-Інгушській АРСР. Тоді він отримав два роки за вимагання, але в лютому 1991 року вийшов за амністією, оголошеною Джохаром Дудаєвим. Незабаром він перебрався до Петербурга, де зайнявся кіосковим бізнесом, встановивши перші точки на Московському вокзалі. За словами самого Артура, в 1995 році він дивом вижив після замаху в Москві, де його розстріляли партнери по бізнесу.
 
 
Повідомляється, що Денісултанов прославився завдяки гучній історії зі своїм обміном у 1998 році на російського солдата, який знаходився в чеченському полоні.
 
Денісултанов взяв прізвище Курмакаєв влітку 2001 року, коли одружився із сестрою відомого гатчинського бізнесмена Курмакаєва. Згодом він неодноразово змінював паспорти і прізвища.
 
Востаннє у ЗМІ ім'я Артура Курмакаєва спливло в березні 2011 року у зв'язку з вироком, який йому ухвалив Одинцовський міський суд (Московська обл.). Він був засуджений на вісім років реального терміну. Його визнали винним у крадіжці понад 7 млн, а також у примусі до надання неправдивих свідчень.
 
Політики в небезпеці?
 
Кілер, який намагався вбити Адама Осмаєва, вже неодноразово втирався в довіру до українських політиків, представляючись іноземним журналістом, повідомив радник міністра внутрішніх справ, народний депутат Антон Геращенко.
 
"Починаючи з весни 2016 року, він намагався входити в довіру до кількох українських політиків і журналістів, представляючись то французьким, то німецьким журналістом під різними іменами", - написав він.
 
За словами Геращенка, один з відомих українських політиків уже впізнав кілера, як особу, яка рік тому виходила на нього під виглядом іноземного журналіста.
 
Як повідомив в ефірі телеканалу 112 Україна нардеп Ігор Мосійчук, цим політиком є ​​лідер Радикальної партії Олег Ляшко.
 
 
"Цей кілер підійшов до Ляшка в Пасажі (центр Києва), представився німецьким журналістом, запропонував зробити кілька публікацій у німецьких виданнях, інтерв'ю із самим Ляшком про нашу партію", - розповів Мосійчук.
 
За словами депутата, цей псевдожурналіст є особистим кілером Рамзана Кадирова, виконував замовні вбивства в Стамбулі, Відні і Москві.
 
"Прошу всіх, хто зустрічався за останній рік із чоловіком, який видавав себе за німецького/французького журналіста і зупиненим вчора Аміною Окуєвою, негайно зв'язатися з поліцією Києва по телефону 102 і допомогти слідству у встановленні всіх його зв'язків і намірів", - закликав радник глави МВС.
 
Він додав, що вбивця - це агент російських спецслужб, який був легалізований і залегендований в Україні в лютому 2016 року за ім'ям Дакара Олександра Венусовича.

Related

Події в Україні 6729465183586555344

Post a Comment

emo-but-icon

Ми у соцмережах

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item