Змова Трампа з Кремлем. Що саме розповів Комі

Свідчення Джеймса Комі перед Комітетом з розвідки Сенату в основному були побудовані навколо його взаємодії з президентом Дональдом Трампом
Оригінал тексту опублікований на Bloomberg View. Інші колонки Bloomberg View за посиланням:http://www.bloombergview.com
Але на випадок, якщо хтось забув, основне питання розслідування - передбачуване втручання Росії в американську передвиборчу кампанію в 2016 році і можливість змови між штабом Трампа і "росіянами".
І хоча Комі про це питали мало, до того ж він не бажав обговорювати саме розслідування на публічному слуханні, його зауваження дали корисне, нехай і з часткою розчарування, уявлення про те, що думає розвідка з цього питання.
Комі не залишив сумнівів: росіяни втрутилися в вибори. Причому робили це цілеспрямовано. Витончено. З величезними технічними зусиллями. І це була активна кампанія, що проводилася під егідою верхівки влади.
Відповідаючи сенатору Річарду Барру, Комі висловив думку, що російський уряд стоїть за кібератаками на мережу Демократичної партії, що послідували за публікацією вкрадених даних і зламом електронних списків виборців, як стало зрозуміло з витоку Національного агентства безпеки. Він заявив, що Росія доклала "серйозні зусилля для атак урядових і неурядових організацій, близьких до влади установ" - до 1000 або кілька сотень. Це, за його словами, було "багаторічною практикою" російських шпигунів.
У той же час, відповідаючи на питання, чи впевнений він, що в голосування не вносилися зміни, він сказав: "Я впевнений".
Комі підтвердив, що в ФБР самостійно не збирали будь-які докази, що пов'язують РФ з цими випадками. "Ми отримали релевантну судову інформацію від приватної особи вищого рангу, який і виконав цю роботу", - зазначив Комі, швидше за все, на Crowdstrike - компанію, що займається кібербезпекою і яка працює на Демократичну партію.
Сенатори не наважилися запитати Комі про те, як він дізнався про те, що Росія нападала на сотні американських організацій під час виборів. Дехто, особливо демократи, здається, сприйняли участь російських розвідслужб в атаках і витоках як факт. Поки Барр - республіканець і голова комітету - посилався на "можливе" втручання Росії, віце-голова Марк Уорнер - демократ - говорив так, ніби ця частина розслідування вже завершена.
Ми опинилися в ситуації, коли іноземний ворог напав на нас вдома, легко і просто. Не за допомогою зброї або ракет, а руками іноземних оперативників, втрутившись в найважливіший для нас демократичний процес - президентські вибори. Російські шпигуни брали участь в серії кіберрейдів та широкої кампанії дезінформації, спрямованих на те, щоб посіяти хаос, підірвати нашу віру в цей процес, в наше керівництво і, загалом, в нас самих.
Можливо, демократи задоволені наданими їм секретними доказами, про які ми поки не знаємо. У будь-якому випадку, вони не докладають жодних зусиль, щоб просвітити американців, як саме сталося передбачуване втручання Росії. Це завдання залишили пресі та анонімним джерелам.
Тому залишається лише розслідувати, чи співпрацювала команда Трампа з російською владою або її агентами. І тут свідчення Комі виказали деякі неприємні сюрпризи для тих, хто вже переконаний в тому, що відбулася змова.
Колишній глава ФБР дав зрозуміти, що не вважає російського посла Сергія Кисляка офіцером розвідки - це заява, зроблена неназваним американським чиновником і з'явилася в ряді ЗМІ. За словами Комі, для радника з національної безпеки було цілком природним тримати зв'язок з іноземним дипломатом. Крім того, він зазначив, двічі, що історія, опублікована в The New York Times в лютому, де цитувалися неназвані чиновники, невірна. Комі додав: якщо закрити розслідування контактів колишніх радників з питань національної безпеки Майкла Флінна з Кисляком, це навряд чи завадить повному розслідуванню щодо втручання Росії.
Всі ці заяви, розкидані серед показань, малюють інтригуючу картину. Хоча б тому, що в той час як Комі все ще був директором ФБР, слідчі, мабуть, не вважали за Флінна ключовою фігурою в будь-якому передбачуваному проекті Трамп-Росія. Також у них було небагато доказів зв'язку між довіреними Трампа і російськими спецслужбами, інакше Комі не став би заперечувати інформацію видання про подібні комунікації. Інші повідомлення в ЗМІ він коментує менш охоче.
Якщо згадати підтвердження Комі, що під час його роботи на посаді, Трамп не був суб'єктом розслідування, це означає, що частина про таємну угоду поки не в центрі уваги. У письмових свідченнях Комі йдеться про те, що за словами Трампа, президент вітає будь-які відкриття щодо його команди - це можна розцінювати як впевненість в тому, що він не стане об'єктом розслідування.
Можливо, саме через відсутність доказів змови, Комі так старався змістити увагу на спроби Трампа вплинути на директора ФБР.
Як я і боявся, розслідування - хоча б та частина, якою керує комітет Сенату, мабуть випускає з уваги головне: чи прийняв Трамп допомогу Кремля в боротьбі за владу. Незалежно від того, наскільки викривальними здаються свідчення Комі, характер поставлених йому запитань, обнадійливий для Трампа. Якщо вороги американського президента спробують зловити його на чомусь менше, ніж співпраця з російськими шпигунами, це буде виглядати як чергова партизанська атака, а не серйозна спроба захистити національну безпеку.

Related

Події у світі 8055022725569117724

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item