У людей є сумнів у Путіні. Преса про протести в РФ

12 червня в багатьох містах Росії пройшли антикорупційні протести

12 червня в російських містах пройшли акції протесту. Тільки в одній Москві затримали понад 800 демонстрантів.

Акції протестів у російський містах, які пройшли в День Росії - 12 червня, помітили майже всі провідні західні ЗМІ.
Антикорупційні мітинги були оголошені опозиціонером Олексієм Навальним. У Москві акція була узгоджена з мерією столиці - по проспекту Сахарова.
Але ввечері 11 червня Навальний закликав своїх сторонників йти на Тверську вулицю, де на честь Дня Росії був фестиваль історичної реконструкції. Перенесення місця проведення акції влада назвала провокацією.
Опозиціонера затримали ще на виході з будинку. Він отримав 30 діб адміністративного арешту. За участь у мітингах тільки в Москві були затримані 866 осіб, у Санкт-Петербурзі - більше 500.
Ми зібрали реакцію провідних західних і російських ЗМІ на протести в Росії.
Росія переживає хвилю потрясінь
The Washington Post, США
Мітинги послужать перевіркою підтримки Навальному в його спробі змістити президента Росії Володимира Путіна, що має мало шансів на успіх, пише газета.
У великих російських містах спостерігалася велика кількість учасників, незважаючи на офіційні зусилля звести до мінімуму чисельність натовпу.
На думку видання, Росія переживає хвилю потрясінь, небачену з 2012 року.
"Кожен день протестували далекобійники, а Навальний вибудував маленьку, але зростаючу базу підтримки по країні для своєї участі в президентських виборах", - пише WP.
Фото: EPA
При цьому газета вважає, що сьогодні в Москві складно знайти когось, хто б насправді сказав, що Навальний йому подобається.
"А нещодавні опитування показують, що він не набрав би більше 10% голосів", - підсумовують автори.
Влада не знає, що робити з Навальним
The Guardian, Велика Британія
Газета нагадує про президентські амбіції Навального і прогнозує, що влада не допустить його до такої широкої трибуни для антикорупційної кампанії.
"Тим часом у правлячих колах немає єдності в питанні про те, як реагувати на загрозу, що виходить від Навального. Дехто вважає, що його треба залишити в спокої - і протестний рух видихнеться сам, інші ж переконані, що без повномасштабного придушення не обійтися", - пише The Guardian.
Держтелебачення традиційно ігнорує протести
Bild, Німеччина
Найтиражніша газета Німеччини описала ситуацію в Росії за допомогою твітів і фотографій, аргументуючи це тим, що соціальні мережі мають особливе значення, оскільки державне телебачення Росії традиційно ігнорує марші опозиції.
"Фотографії з акцій протесту свідчать про громадянську активність. Російська поліція відома своєю схильністю занижувати число учасників демонстрацій", - зазначає газета.
Спроба Навального потрапити на вибори
The New York Times, США
Люди вийшли на вулиці кількох російських міст проти корупції та політичного застою, всупереч затятим спробам влади перешкодити протестам чи заборонити їх, пише газета.
Одночасно з антикорупційними гаслами протести є спробою змусити Кремль допустити Навального до президентських виборів, "нехай його шанси перемогти Путіна й близькі до нуля".
Аналогічне зауваження робить французька газета Le Monde.
Невдалі спроби Кремля знизити протестний настрій
Die Zeit, Німеччина
У Росії, перш за все серед представників молодого покоління, відбувається становлення нового протестного руху, спрямованого проти чинної влади. Газета зазначає, що протести в День Росії пройшли у 200 містах.
"Щоб не допустити протестів, влада вдається до перевіреного рецепту: залякування укупі з репресіями", - пише Die Zeit.
Зазначається, що в ці дні в регіонах були затримані керівники передвиборних штабів Навального. Крім того, були порушені нові справи стосовно опозиціонерів у зв'язку з антикорупційною акцією протесту, що проходила 26 березня.
До сих пір спроби Кремля знизити протестний настрій серед молоді, такі, як кліп Аліси Вокс проти Навального, закінчувалися невдачею.
Видання наводить думку політолога з РФ, що інтернет-пропаганда російської влади не проймає молодь, оскільки вони не сумують за СРСР.
Навальний сіє в суспільстві сумніви в Путіні
The Times, Велика Британія
Газета пише, що відродження Росії з руїн СРСР, яке відзначається 12 червня, спецслужби вирішили відзначити в перевіреному часом радянському стилі - арештом найвідомішого суперника Путіна Олексія Навального.
Опозиціонер дратує Кремль як мінімум з двох причин: Навальний уміє говорити з молоддю, а його потенційна президентська програма досягла пристойного розмаху.
"Поки Путін має владу над спецслужбами, поки судді виконують його волю... йому не слід побоюватися, що на президентських виборах Навальний його змістить", - зазначає видання.
Однак, як вважає The Times, якщо Путін знову стане президентом Росії, то йому доведеться вирішувати проблеми, на які вказав Навальний.
"Навальний сіє в суспільстві сумніви в кремлівському лідері. Путін зраджує російське молоде покоління тим, що заохочує клептократичне правління", - підсумовує видання.
Пропаганда пройшла повз молодь
The Los Angeles Times, США
Контрольована Кремлем пропаганда на державному телебаченні і в ЗМІ пройшла повз нове покоління росіян, які вважають YouTube і соцмережі головним джерелом новин.
Фото: EPA
Спроби російської влади знизити активність молодих людей на вулицях і в мережі, такі як законопроект про обмеження користування соцмережами для дописувачів, молодших за 14 років, видання називає незграбними.
Кремль не впевнений у своїй владі
Frankfurter Allgemeine, Німеччина
Затримання протестувальників показали, що Кремль боїться відкритої політичної конкуренції.
"Вочевидь, російське керівництво не настільки впевнене у своїй владі, як це мало би бути, коли судити за опитуваннями громадської думки", - зазначає газета.
На думку видання, за допомогою насильства і репресій російська влада намагається задушити протестні настрої до того, як потенційний противник зміцніє настільки, що зможе виграти боротьбу за владу.
Олексій Навальний, як мовиться в статті, уже становить загрозу нинішньому режиму: "З одного боку, він розширив протестну базу як у географічному, так і в громадському значенні".
"Сьогодні рух Навального став настільки обширним, що Кремлю доведеться рахуватися з ним. Вірогідність його провалу велика, але і для режиму ціна репресій також буде чималою", - підсумовує автор.
Росіяни готові продовжувати протестувати
Ведомости, Росія
Вихід людей, у тому числі студентів і школярів, на протестні акції показав, що незважаючи на відсутність нових ідей у ​​лідерів опозиції і не дивлячись на залякування, вони готові продовжувати протести, пише газета.
Навальний робить ставку на швидку політизацію, його противники у владі будуть просто не встигати виробляти тактику, наводить видання думку політолога Гліба Павловського.
Фото: EPA
"Він нав'язує темп, його можна зрозуміти - у нього обмаль часу, адже йому до кінця року потрібно домогтися настільки високого рівня політичної конфліктності, щоб його реєстрація кандидатом з точки зору влади була меншим злом", - наводить газета думку політолога.
На думку експерта, Навальний показав, що градус конфлікту високий, але його прихильники - це поки не електорат, а актив неспокійних громадян.
Протест має довгостроковий характер
РБК, Росія
Незважаючи на несподівану зміну сценарію, прихильники пішли за Навальним, хоча формального приводу для обурення зараз практично не було.
Це означає, що протест має довгостроковий характер, і Навальний досяг цього завдяки тому, що відмовився грати за правилами мерії, вважає політолог Аббас Галлямов.
Протестів немає, є боротьба Навального за владу
Новая газета, Росія
Газета фіксує нічию в грі Навального проти влади, але вивести протестний рух на новий рівень після акцій 26 березня не вдалося.
"Утім, ініціатива, як і раніше, на його стороні, а влада при цьому досі не може запропонувати виразну концепцію для березневих виборів президента", - пише НГ.
Мильна бульбашка "Навальний" лопнула
Известия, Росія
Газета називає Навального провокатором, несанкціоновані акції протесту якого не знайшли значимої підтримки ні в столиці, ні в регіонах.
Голова Фонду з розвитку громадянського суспільства Костянтин Костін говорить на сторінках газети, що число вуличних заходів, які не узгоджені і на яких організатори не гарантують безпеки учасникам, завжди невисоке і обмежене протестним активом.
"З оглушливим провалом московської акції Навальний упускає ініціативу і майже втрачає шанси стати провідним модератором антипрезидентського руху", - резюмував він.
"Відверто кажучи, мильна бульбашка під назвою "Навальний", що так довго надувалася і підкачувалася, нарешті лопнула", - говорить політолог Олексій Мартинов на сторінках Известий.
На його думку, проект Навального і сам опозиціонер - "майже порожнє, віртуальне місце".
"Навальний - керівник мережевих хом'ячків. У реальному житті ці персонажі - люди недоладні, неприлаштовані і невпевнені в собі. Тому і реальні реформи, дії і акції їм ні до чого", - вважає експерт.
Безуспішні нечисельні акції протесту
Российская газета, Росія
"Спроби нечисельної опозиції антизаконно нав'язати свою волю не мали успіху", - пише видання уряду РФ Российская газета.
Фото: EPA
"Постає питання, заради чого опозиція все це робила. Та тільки для того, щоб створити картинку для західних телекомпаній, які зможуть сказати: "У Москві в президента Путіна є опозиція!". Ось для цього опозиція в особі тисячної частки москвичів і спробувала перетворити всю вулицю Тверську в знімальний майданчик, а людей, які святкували День Росії, представити своїми прихильниками. Вони спеціально провокували представників правоохоронних органів, змушуючи їх на вжиття найжорсткіших заходів."
Жорсткий розгін демонстрантів ОМОНом
Коммерсантъ, Росія
Напередодні акції в Москві Олексій Навальний несподівано відмовився від проведення узгодженого мітингу на проспекті Сахарова і закликав прихильників вийти на Тверську, де мерія проводила історичний фестиваль "Знамення епохи".
"У результаті відвідувачі фестивалю побачили не тільки видовищні поєдинки вікінгів і дуелі мушкетерів, а й сцени жорсткого розгону демонстрантів ОМОНом", - зазначає газета.
Жорсткі затримання розпочалися о четвертій годині. Молодих людей тягли по асфальту, заламували їм руки, навіть били ногами. Соцмережі обійшло десятисекундне відео, як омоновец б'є кулаком в обличчя людині, яка лежить на терасі одного з кафе і навіть не намагається чинити опір.
Поліцейські вихоплювали з натовпу людей, навіть коли ті просто недостатньо повільно йшли до метро.
"На очах журналіста Ъ ОМОН потіг в автозак дівчину, яка спокійно розмовляла з подругою. Коли журналіст показав прес-карту і поцікавився причиною її затримання, він так само опинився в автозаку. Прес-карту поліцейські намагалися порвати", - пише газета.

Related

Події у світі 1394637895412716396

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item