Зустрічі з Трампом не буде. РФ реагує на санкції

Путін і Трамп повинні були зустрітися на саміті G20

Москва назвала нові американські санкції "подарунком для Порошенка" і скасувала підготовку до зустрічі Путіна з Трампом.

 
Білий дім і Кремль не підтвердили зустріч президентів Дональда Трампа і Володимира Путіна, яка очікувалася на полях саміту G20 7 липня.
 
21 червня прес-секретар російського президента Дмитро Пєсков повідомив, що підготовки до зустрічі з Трампом ніхто не веде. Пізніше заступник прес-секретаря Білого дому Ліндсі Уолтерс також сказала, що зустріч поки що не планується.
 
Напередодні відбулася зустріч Трампа з президентом Петром Порошенком. "Дуже важливо, що моя зустріч у Білому домі відбудеться раніше, ніж зустріч Путіна", - відзначав український лідер.
 
Якраз до приїзду Порошенка Мінфін США розширив санкції проти Росії, введені через події в Україні.
 
У міністерстві закордонних справ РФ назвали санкції "політичним подарунком" для Порошенка й у відповідь скасували зустріч із заступником держсекретаря США, на якій повинні були "підготувати грунт" для спілкування Трампа з Путіним.
 
Напруга між Росією і США також посилилася після інциденту в Сирії, коли американський винищувач збив Су-22 армії Башара Асада. Москва в цьому зв'язку розірвала угоду з Вашингтоном щодо польотів і взяла на приціл систем ППО всі літаки коаліції.
 
ЗМІ розбирлися, чому до зустрічі Путіна з Трампом більше не готуються.

Нові санкції проти Росії

 
До зустрічі Порошенка і Трампа прес-секретар президента Росії висловлював надію на те, що Вашингтон пошле Києву "потужний сигнал на користь необхідності імплементації мінських домовленостей".
 
Однак у день візиту Прошенка 20 червня американський Мінфін повідомив про розширення списку санкцій.
 
У нього були включені 38 осіб і компаній з Росії та самопроголошених ДНР і ЛНР, включаючи російських чиновників, банки, що працюють в Криму або ЛДНР, приватну військову компанію Вагнер, яка звинувачується в участі в конфлікті на Донбасі, і великий фінансовий холдинг ІФД Капітал.
 
Прес-секретар американського президента Шон Спайсер на брифінгу заявив: "Поки вони (Росія - ред.) Не підуть зі східної України, ми будемо зберігати санкції щодо Росії".
 
При цьому напередодні ЗМІ дізналися, що держсекретар США Рекс Тіллерсон підготував новий план із трьох пунктів з вибудовування конструктивних відносин з Росією.
 
У першому передбачається переконати Москву утриматися від "агресивних дій проти США". В іншому випадку Вашингтон буде відповідати.
 
Другий пункт передбачає роботу над вирішенням стратегічних для США питань. До них відносяться громадянська війна в Сирії, ядерна програма Північної Кореї, кібербезпека і кібершпіонаж.
 
Третій розділ плану присвячений необхідності досягнення "стратегічної стабільності", під якою мають на увазі "ряд довгострокових взаємних політичних цілей".
 
На наступний день після розширення санкцій в МЗС Росії заяви Вашингтона про намір налагодити відносини з Росією назвали "зовсім непереконливими".
 
На сайті міністерства з'явилося повідомлення заступника глави МЗС Сергія Рябкова, в якому говориться, що Росія скасувала найближчі зустрічі з американськими дипломатами у відповідь на розширення антиросійських санкцій.
 
У запланованих на найближчий час консультаціях повинен був взяти участь перший заступник держсекретаря США Том Шеннон. Його візит до Москви очікувався, за даними телеканалу ABC, 23 червня.
 
Раніше Рябков називав цю зустріч способом "підготувати грунт" для першої особистої бесіди президентів Володимира Путіна і Дональда Трампа.
 
Російський дипломат зазначив, що американська сторона до сих пір нічого конкретного не запропонувала для налагодження відносин.
 
Самі санкції Рябков назвав "політичним подарунком" президенту Петру Порошенку, який перебував з візитом у США. 
 
Порошенко у Трампа в Білому домі / Getty
 
У Москві нові обмежувальні заходи зустріли з подивом, зазначив заступник глави російського МЗС.
 
При цьому відомо, що сам Трамп хоче пом'якшити антиросійські санкції США. Газета New York Times, посилаючись на свої джерела, написала, що адміністрація Дональда Трампа веде роботу з палатою представників конгресу з метою домогтися зміни прийнятого раніше сенатом законопроекту про введення нових санкцій відносно РФ.
 
За словами авторів матеріалу, наразі палата представників змушена зробити вибір між бажанням продемонструвати свою традиційно жорстку позицію відносно Росії і прагненням уникнути можливого конфлікту з нинішнім президентом США.
 

Зустрічі Трампа і Путіна не буде?

 
У Білому домі не підтвердили можливу зустріч Путіна і Трампа на саміті Великої двадцятки в Німеччині.
 
"Мені нема про що оголосити цього разу", - цитує Інтерфакс відповідь на питання про підготовку до запланованої на 7 липня зустрічі президентів заступника прес-секретаря Білого дому Ліндсі Уолтерс.
 
У свою чергу, Пєсков заявив, що ніякої підготовки зустрічі Володимира Путіна і лідера США Дональда Трампа поки що немає.
 
"Поки що вона ніяк не готується, і на 7 липня ще нічого не заплановано", - відповів він на питання про те, як просувається підготовка до спланованої зустрічі на саміті G20  російського та американського лідерів.
 
Пєсков також уточнив, що в разі, якщо така необхідність з'явиться, узгодження й організація зустрічі двох президентів не викличе труднощів.
 
"Ми виходимо з того, що президент Путін і президент Трамп братимуть участь у саміті G20 в Німеччині, і ми в цьому зв'язку не можемо виключати, що так чи інакше, вони, звичайно, зустрінуться в тій чи іншій формі "на полях" цього саміту. Але будь-яких конкретних домовленостей або приготувань поки що немає", - сказав Пєсков.
 
При цьому раніше спікер Кремля говорив, що перша особиста зустріч Путіна і Трампа відбудеться на саміті, який проходитиме в Гамбурзі 7-8 липня.
 
З початку року Трамп говорив із Путіним по телефону тричі, але особиста зустріч так і не відбулася.
 
Що стосується особистої зустрічі Порошенка і Трампа, то в Кремлі сказали, що не збираються "влаштовувати якісь гонки" за зустріч з американським президентом.
 
"Це стосується двосторонніх американо-українських відносин", - сказав Пєсков.
 
Він також зазначив, що Росія сподівається, що адміністрація президента США на зустрічі з Порошенком "дасть сигнал, що стимулює" реалізацію мінських угод.

Related

Події у світі 1427747762405817148

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item