Попалися на бурштині. Ловили депутатів разом з ФБР

Депутата от БПП Борислава Розенблата подозревают в коррупции

НАБУ розкрила схему заробітку народних депутатів.

 
У Верховній Раді знову виявили факти корупції.
 
Цього разу депутати попалися на лобіюванні видобутку бурштину в Україні - і без того дуже гострої проблеми для країни. Причому операцію НАБУ проводило спільно з американським ФБР.
 
Тепер депутатам від двох провладних фракцій - Борислава Розенблата від БПП і Максиму Полякову від "Народного фронту" загрожує до 12 років в'язниці.
 
Корреспондент.net зібрав інформацію про новий скандал у парламенті.
 

У чому звинувачують

 
Детективи НАБУ затримали охоронця народного депутата Розенблата під час отримання хабара. Хабар у розмірі 200 000 чоловік нібито отримав за вирішення питання з ліцензування видобутку бурштину. Охоронця Розенблатта затримали в момент отримання готівкових коштів у столичному ресторані "Три вилки". Гроші призначалися Розенблату, а також ще одному депутату - Максиму Полякову.
 
Народні депутати Борислав Розенблат і Максим Поляков вносили за хабарі зміни в законодавство з видобутку бурштину, заявив на спеціальному брифінгу керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький.
 
Глава НАБУ Артем Ситник повідомив, що загалом у цій справі на сьогодні 6 особам повідомлено про підозру 2 - охоронцям нардепа, помічнику, і 3 представникам об'єднання "Депутатський контроль", куди входить Поляков.
 
За словами Холодницького, депутати отримували грошові кошти від представника підприємства-нерезидента України, який вийшов на депутатів для налагодження видобутку бурштину, причому запропонувавши змінити податковий і митний кодекси.
 
 
"Поляков залучив до цього Розенблата, оскільки останній є автором законопроекту, що регламентує видобуток і експорт бурштину", - зазначив він.
 
"За вигоду Розенблат і Поляков внесли правки до законопроектів. Це правки щодо зменшення ренти за видобуток бурштину. За ці зміни вони отримали 15 000 доларів", - пояснив Холодницький.
 
Правки, зокрема, стосувалися зменшення рентної плати за видобуток бурштину з 25 до 5%, звільнення від оподаткування до 2020 року підприємств, які завозять техніку для видобутку бурштину.
 
У прокуратурі стверджують, що це був лише перший етап діяльності нардепів, а другий тривав паралельно. На ньому сума хабара склала вже 285 тисяч доларів.
 
"Розенблат, на думку слідства, захотів взяти участь у видобутку та експорті бурштину. Тому він сам вирішив звернутися до представника фірми нерезидента України з проханням про організацію спільного бізнесу, в якому взяв на себе зобов'язання вирішувати питання з державними органами", - зазначив Холодницький.
 
"Згідно зі схемою, під виглядом рекультивації земель на певних ділянках Рівненської та Житомирської областей планувався, практично, видобуток бурштину з наступним продажем через офшорну фірму, засновником якої була сестра народного депутата Розенблата", - розповів Артем Ситник.
 
Він зазначив, що детективи НАБУ під прикриттям, співпрацюючи з ФБР США, близько року працювали над розслідуванням цієї кримінальної справи. Правоохоронці виставляли себе за представників компанії-нерезидента "Фуджейра" з Об'єднаних Арабських Еміратів, яка хотіла зайнятися видобутком бурштину на території України.
 

Нардепи все заперечують

 
Розенблат заявив, що справа проти нього - це провокація.
 
"Моя позиція така: це провокація, причому планувалася вона давно. Будемо чекати, коли розберуться, і діяти в рамках законодавства. Всім злостивцям хочу повідомити, що за депутатський мандат не тримаюся і вірю в те, що справедливість восторжествує. До речі, мене НАБУ не допитували", - прокоментував народний депутат.
 
За його словами, йому мстять за те, що він саме хотів законодавчо врегулювати видобуток бурштину. Правда, хто саме мститься, Розенблат не говорить.
 
 
Поляков також все заперечує і вважає, що це "помста" глави НАБУ Артема Ситника.
 
"Це політичне замовлення, пов'язане з моїми викриттями діяльності Саакашвілі, Углави і Сакварелідзе", - заявив він.
 
Крім того, Поляков заявив про напад на дружину і залякування його помічників.

 

Багаті обранці

 
Розенблат після Майдану став довіреною особою Петра Порошенка на виборах 2014 року і вважається одним із спонсорів партії президента.
 
Сім'я Розенблата контролює фінансово-промислову групу, центральною ланкою якої є акціонерне товариство "Фаворит", в інтереси якої входять продукти харчування, будівельний бізнес і продаж будівельних матеріалів, транспортні перевезення, цукрове виробництво і аграрний бізнес.
 
Згідно з декларацією, депутату належать 50% компанії Оберіг, Миропільський бекон та Корецький аграрій. Раніше в групу Розенблата входили Галіївський маслозавод і маслозавод Прилуки, однак житомирські ЗМІ писали, що багато підприємств Розенблата вже збанкрутували. Також після Майдану, коли на ринку видобутку бурштину почався переділ, одним із нових гравців тут, за даними ЗМІ, став Розенблат.
 
Політик офіційно є доларовим мільйонером. Готівкою він зберігає 1,72 млн доларів. Ще майже 55 тисяч доларів і 124,7 тисяч гривень він зберігає на банківських рахунках.
 
Максим Поляков з "Народного фронту" вважається близьким до одного зі спонсорів партії - Миколи Мартиненка, який вже мав проблеми з НАБУ. Поляков тримає в готівці 270 тисяч доларів.
 
Ім'я Максима Полякова фігурувало в різних скандалах, пов'язаних із рейдерством. Наприклад, його звинувачували в незаконному заволодінні акціями підприємства "Уманьхліб".
 
 

Що загрожує

 
Генпрокуратура вже отримала подання на зняття недоторканності з депутатів. Прес-секретар генпрокурора Юрія Луценка Лариса Сарган заявила, що документи вивчатиме юридична служба ГПУ. "Кожне подання має бути мотивованим і достатнім, містити конкретні факти і докази, що підтверджують факт вчинення зазначеною в поданні особою суспільно небезпечного діяння, визначеного Кримінальним кодексом України", - заявила Сарган.
 
Перед голосуванням Ради подання на зняття недоторканності повинен розглянути ще профільний комітет парламенту.

Related

Події в Україні 6586823163330362719

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item