Укренерго: Україна приєдналась до енергетичної системи Європи

Вперше Україна подала заявку на приєднання до енергетичної системи Європи ще 2006 року
Укренерго підписало угоду про приєднання України до енергетичної системи Європи. Про це повідомив голова компанії Всеволод Ковальчук на своїй сторінці в Facebook.
"Угода про умови приєднання сьогодні підписана у Брюсселі під час Генеральної Асамблеї об'єднання операторів систем передачі електроенергії ENTSO-E…Кілька років спільної роботи уряду, НКРЕКП, Міненерговугілля, Укренерго та енергогенеруючих компаній попереду. Проект Дорожньої карти вже розроблено, всі вимоги до модернізації нашої енергосистеми містяться в Угоді", - написав він.
За словами Ковальчука, вперше Україна подала заявку на приєднання до енергетичної системи Європи ще 2006 року.
"Приєднання разом зі впровадженням нового закону про ринок електроенергії дозволить об'єднати ринки з сусідніми країнами, дасть справжню конкуренцію, поборе монополії", - зазначив Ковальчук.
Нагадаємо, що 8 червня президент України Петро Порошенко підписав закон Про ринок електроенергії.
"Модель ринку саме така, за якою працюють країни Євросоюзу. Мета - ми перейдемо до спільної енергетичної системі Євросоюзу. Будуть введені біржі електроенергії, і ваша станція теж матиме можливість отримати справедливу ціну", - підкреслив під час підписання Порошенко.
Законопроект Про ринок електроенергії передбачає впровадження нової моделі ринку, що включає ряд сегментів: ринок двосторонніх договорів, ринок "на добу вперед", внутрішньодобовий ринок, балансуючий ринок і ринок допоміжних послуг. При реалізації закону передбачається дворічний перехідний період.
Документ запроваджує норми Третього енергетичного пакета ЄС, в тому числі в питанні поділу компаній за напрямками розподілу і передачі електроенергії.
Законопроект №4493 Про ринок електричної енергії України Рада прийняла в першому читанні ще 22 вересня 2016 року. До другого читання до документа було подано близько 1200 правок, які опрацьовувала спеціально створена робоча група. Перша спроба прийняти документ у другому читанні 6 квітня виявилася провальною, 13 квітня він був підтриманий 277 голосами.

Related

Гаряча новина 5052391262274555482

Post a Comment

emo-but-icon

Ми у соцмережах

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item