Зустріч Путіна і Трампа. Чого варто побоюватися, - американський журналіст

Майкл Кроулі: У Трампа немає конкретного плану для зустрічі з Путіним, відмінно підготовленим колишнім агентом КДБ
Американський журналіст Майкл Кроулі в колонці для Politico розповідає про підготовку зустрічі Путіна і Трампа, а також про можливі наслідки переговорів
Наступного тижня президент США Дональд Трамп планує зустрітися з Володимиром Путіним в спробі поліпшити відносини з російським лідером всупереч численним розслідуванням передбачуваних зв'язків його передвиборного штабу з Кремлем.
Радник з національної безпеки Герберт Макмастер підтвердив у четвер, що переговори пройдуть в Гамбурзі на щорічному саміті G20. Це буде перша зустріч Трампа і Путіна, яка відбудеться через рік після початку пильного вивчення їх стосунків. Вони двічі спілкувалися телефоном з тих пір як Трамп переїхав до Білого дому.
Незрозуміло, яке послання Трамп планує донести Путіну в період настільки гострої напруженості між Вашингтоном і Москвою, причиною якої стало втручання Росії у вибори 2016 року і її військова присутність в Україні і Сирії.
Але багато експертів з національної безпеки і яструби з адміністрації Трампа, налаштовані проти Росії, стурбовані тим, що президент, який вже давно говорить про перспективи дружби з Путіним, надто хоче догодити своєму впертому російському колезі.
Хоча представники адміністрації Трампа засуджують дії Путіна в деяких сферах: від придушення внутрішнього інакомислення до кібератак на систему голосування США, Білий дім дав зрозуміти в четвер, що у Трампа немає конкретного плану для зустрічі з Путіним, відмінно підготовленим колишнім агентом КДБ.
«Конкретного порядку денного немає. Президент говоритиме про те, про що сам захоче», – повідомив журналістам Макмастер.
Білий дім також не став уточнювати формат бесіди. Однак директор Національної економічної ради Гері Кон розповів репортерам, що у Трампа відбудуться офіційні двосторонні зустрічі з лідерами провідних країн, представлених на саміті, включно з Росією. Кон додав, що ця зустріч, найімовірніше, не матиме заздалегідь узгодженого порядку денного.
Експерти з російсько-американських відносин кажуть, що це може створити дисбаланс, коли Трамп прибуде на зустріч з російським президентом, який все своє життя витратив на боротьбу між США і РФ.
«У Путіна буде продуманий план. На такі зустрічі він завжди приїжджає підготовленим », – каже Томас Грем, керуючий директор консалтингової фірми Kissinger Associates і помічник президента Джорджа Буша з питань Росії.
Начальник Грема, колишній держсекретар і радник з національної безпеки Генрі Кіссінджер, що не раз виступав як посередник між американськими президентами і світовими лідерами, зустрівся в четвер з Путіним в Москві.
Переговори з Путіним стануть показником того, як сильно Трамп хоче подружитися з російським президентом, нехай навіть це викличе бурю в пресі, яка почне вказувати на численні розслідування зв'язків між помічниками Трампа і Кремлем. (Трамп і Білий дім заперечує вплив Росії на його передвиборчу кампанію в 2016 році).
Хоча Трампу буде важко уникнути контактів з Путіним на саміті світових лідерів, деякі американські офіційні особи вважають, що він повинен перетворити свою зустріч з президентом РФ на неформальну імпровізовану розмову.
Кажуть, що помічники Трампа з Білого дому з побоюванням ставляться до будь-яких зустрічей з кремлівськими представниками через той конфуз, який стався місяць тому після візиту в Овальний кабінет російського міністра закордонних справ Сергія Лаврова і російського посла Сергія Кисляка, що став ключовою фігурою в розслідуваннях зв'язків Трампа і Росії. Білий дім не планував публікувати фотографії цього візиту і був здивований, коли державні інформагентства РФ показали знімки офіційного російського фотографа. На них видно, як Трамп сміється разом з Лавровим і Кисляком, причому відбувається це на наступний день після звільнення директора ФБР Джеймса Комі.
Але Трамп не впадає у відчай, прагнучи, як він сам каже, до корисного партнерства з Росією в боротьбі проти ісламського тероризму.
«На мій погляд, Трамп як і раніше рішуче налаштований на поліпшення відносин з Росією. І він переконаний в правильності цього рішення », – зазначив генеральний директор вашингтонського Центру національних інтересів Дмитро Саймс (родом з Росії).
Експерти вважають, що Путін як і раніше сповнений бажання покращувати відносини зі США, хоча Росія в останні тижні різко критикує Вашингтон за істерію, як вона висловлюється, з приводу документально підтвердженого втручання Москви у вибори 2016 року.
На думку Саймса та інших фахівців, контакти між двома керівниками навряд чи призведуть до політичних проривів, особливо в зв'язку з тим, що адміністрація Трампа поки що не виробила чітких політичних підходів до Росії.
У четвер Макмастер заявив, що Трамп дав вказівку своїй команді з національної безпеки «надати протидію дестабілізуючій поведінці Росії» на Балканах, з метою «стримування конфлікту і розвитку співпраці». Але в подробиці вдаватися не став, обмежившись кількома коментарями з актуальних питань, таких як російська анексія Криму та підтримка сирійського правителя Башара Асада, якого Трамп попередив на цьому тижні про неприпустимість запланованих хімічних атак на цивільне населення.

Related

Події у світі 8106295835804197384

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item