В російському музеї облили кислотою голу жінку


В російському художньому музеї Ермітаж сірчаною кислотою облили оголену Данаю. 
Жінка зображена на полотні відомого голландського живописця Рембрандта. Акт вандалізму відбувся 15 червня 1985 року, коли у виставковий зал разом з екскурсійною групою зайшов 48-річний литовець Бронюс Майгіс.
Хуліган дістав ніж і двічі порізав шедевр
Чоловік спочатку запитав у робітниць музею, яка з картин в є найбільш цінною. Після цього підійшов до "Данаї" і, діставши з-під поли склянку, вилив її вміст прямо в центр полотна. Фарба почала пузиритися та міняти колір. Хуліган також дістав ніж і двічі порізав шедевр.
Пізніше експертиза визнала чоловіка неосудним. Пан Майгіс пояснив, що зробив це з політичних міркувань. За рішенням суду, чоловіка визнали психічно хворим, діагноз –уповільнена шизофренія. Його відправили в ленінградську психіатричну лікарню, де Майгіс провів 6 років. Згодом злочинця відправили в аналогічний заклад у Литві.
Картина Рембрандта після пошкодження. ФОТО: maxpark.com
Картина Рембрандта після пошкодження. ФОТО: maxpark.com
Протягом півтора року над полотном працювала команда реставраторів Ермітажу. Вони зміцнили барвистий шар та ґрунтовку. Наступним етапом було тонування з використанням техніки олійного живопису, аналогічній авторському стилю.
Остаточно реставрація закінчилася через 12 років – 1997-го. З тих пір картина демонструється в залі голландської і фламандської шкіл на другому поверсі головної будівлі Ермітажу. Для запобігання актів вандалізму картина захищена броньованим склом.
Рембрандт Гарменсзон ван Рейн (1607-1669) – нідерландський художник, офортист доби бароко.
Картина "Даная" (1636-1647) – полотно Рембрандта з колекції Ермітажу, написане за мотивами давньогрецького міфу про Данаю, матір Персея. Коли цар давньогрецького міста Аргоса дізнався про пророцтво, згідно з яким йому судилося померти від руки сина своєї дочки Данаї, він закрив її в підземеллі та приставив до неї служницю. Однак це не завадило Зевсу проникнути до Данаї у вигляді золотого дощу. В результаті зв'язку між ними народився Персей.
До цього сюжету зверталися також такі знамениті художники, як Тиціан, Корреджо, Госсарт та Клімт.

Related

Суспільство 6007238514892658436

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item