Трамп під підозрою. Що дало привід говорити про перший в історії США імпічмент президента

Трампа підозрюють у зв'язках із Росією, перешкоджанні правосуддю та отриманні грошей від іноземних держав
Президент США Дональд Трамп викликав багато критики задовго до обрання, а через деякі з нинішніх підозр щодо нього говорять навіть про можливу реалізацію імпічменту.
Причому за всю історію США лише троє американських президентів були представлені до імпічменту палатою представників, але жодного разу ця процедура не була реалізована до кінця.
Першим був Ендрю Джонсон у 1868 році, він був представлений до імпічменту у справі про незаконну відставку військового міністра, але виправданий Сенатом.
Другий подібний випадок стався у 1974 році - тоді представлений до імпічменту у справі Уотергейту Палатою представників Річард Ніксон пішов у відставку перш ніж питання було розглянуте Сенатом.
Третім президентом якого представляли до імпічменту став Білл Клінтон: у 1998-1999 роках його звинувачували у наданні неправдивих свідчень і перешкоджанні правосуддю у зв'язку зі справою Моніки Левінські. Клінтон також був виправданий Сенатом.
НВ розповідає в чому суть головних звинувачень проти Трампа.
Можливі зв'язки з Росією
Звільнений Трампом 10 травня 2017 року голова ФБР Джеймс Комі тиждень тому, 8 червня, дав свідчення на засіданні сенатського комітету про розслідування російського втручання в американські вибори. На думку Комі, саме це розслідування ФБР стало причиною його звільнення.
Екс-голова ФБР висловив упевненість в тому, що Росія втрутилася у вибори президента США, доклавши "серйозних зусиль для атак на урядові та неурядові організації, близьких до влади установ" - до 1000 або кілька сотень.
Водночас Комі заявив, що зміни в результати голосування не вносилися.

Джеймс Комі дає свідчення про розслідування втручання Росії у вибори президента США в сенаті
Джеймс Комі дає свідчення про розслідування втручання Росії у вибори президента США в Сенаті


Про джерело інформації екс-голови ФБР про численні кібератаки росіян сенатори його не запитали. Водночас деякі з них сприйняли роль російських розвідслужб в атаках і зливах інформації як факт.
Зі свідчень Комі також випливає, що колишнього радника Трампа з питань національної безпеки Майкла Флінна в ФБР не вважали важливою сполучною ланкою можливої взаємодії між Трампом і російськими спецслужбами. Раніше про таку роль Флінна писали ЗМІ, зокрема The New York Times.
Крім того, свідчення Комі говорять про те, що в ФБР не було зв'язку між довіреними особами Трампа і російськими спецслужбами.
Як зазначає колумніст Bloomberg Леонід Бершидський, можливо саме через відсутність доказів змови, Комі намагався змістити увагу на спроби Трампа вплинути на нього під час розслідування.
Отримання грошей від іноземних урядів після інавгурації
14 червня більше 190 законодавців-демократів подали проти Дональда Трампа позов, у якому стверджується, що президент порушуючи Конституцію США, отримував гроші від зарубіжних урядів, використовуючи свій бізнес.
У позові сказано, що Трамп не звертався до Конгресу по схвалення виплат від іноземних урядів, які отримували належні йому компанії вже після його інавгурації. Це відбувалося незважаючи на відповідну вимогу Конституції США.
Білий дім поки що не відреагував на прохання про коментарі, але заявив, що ділові інтереси Трампа не порушують Конституцію.

На чолі трасту, в управління якого президент США передав свої активи його син - Дональд Трамп-молодший
На чолі трасту, в управління якого президент США передав свої активи, його син - Дональд Трамп-молодший


Перед цим, у лютому 2017 року, незадовго до вступу на посаду президента, Трамп передав свої активи в управління трасту, проте схема управління не позбавила його від конфлікту інтересів, оскільки на чолі трасту виявилися близькі президенту люди - його син Дональд Трамп-молодший та фінансовий директор компанії Trump Organization Аллен Вейссельберг.
Крім того, траст є відкличним, тобто президент може у будь-який момент передати його в управління іншим особам.
Перешкоджання правосуддю
15 червня видання The Washington Post із посиланням на п'ять високопоставлених джерел повідомило, що спеціальний прокурор з розслідування можливих зв'язків президента США Дональда Трампа з Росією Роберт Мюллер зацікавився можливим перешкоджанням правосуддю з боку президента.
Повідомлялося, що Мюллер має намір допитати директора Національної розвідки Дена Коутса, голову АНБ Майка Роджерса і його колишнього заступника Річарда Леджетта.
АНБ опублікувало заяву, згідно з яким агентство "буде повністю співпрацювати зі спеціальним прокурором", але відмовилося дати докладні коментарі. У свою чергу, офіс директора Національної розвідки відмовився від коментарів.

За даними ЗМІ щодо перешкоджання правосуддю з боку Трампа зацікавився спецпрокурор Роберт Мюллер
За даними ЗМІ, перешкоджанням правосуддю з боку Трампа зацікавився спецпрокурор Роберт Мюллер


Джерела вказують, що Коутс, Роджерс та Леджетт співпрацюють зі слідством добровільно, хоча залишається неясним, чи будуть вони повною мірою розкривати зміст розмов із Трампом та іншими вищими посадовими особами.
Зазначається, що раніше Трамп нібито отримав приватні запевнення від тодішнього директора ФБР Джеймса Комі, що проти нього не ведеться ніяких розслідувань. Однак, після відставки Комі 9 травня розслідування проти президента все-таки почалося, пише WP.
"Мюллер розслідує спробу перешкодити правосуддю, а не просто конфлікт між президентом і на той момент директором ФБР", - додало джерело.
У Білому домі відмовилися коментувати дане розслідування і переадресували журналістів до особистого адвоката Трампа Марку Касовіца.
Коментуючи цю публікацію, сам президент США назвав її фальшивкою.
"Спочатку вони розповідали фальшиві історії про змову з Росією, але не виявили ніяких доказів. Тепер вони пишуть фальшиві історії про перешкоджання правосуддю. Прекрасно", - написав він на своїй сторінці у Twitter.
Непрофесіоналізм та відсутність необхідних знань
Звинувачення Трампа у непрофесіоналізмі та відсутності необхідного для управління країною досвіду і знань не раз звучали від його противників ще під час передвиборної кампанії.
Так, 2 серпня 2016 року тоді ще президент США Барак Обама заявив, що у кандидата на пост президента США від республіканців Дональда Трампа немає достатньої кваліфікації для того, щоб стати на чолі країни.
Президент США наголосив, що у Трампа недостатньо знань, щоб керувати країною.

У Трампа немає базових знань по критичним аспектам по Європі, Близькому Сходу і Азії - Обама
У Трампа немає базових знань з критичних аспектів щодо Європи, Близького Сходу та Азії - Обама


"У нього немає базових знань з критичних аспектів щодо Європи, Близького Сходу та Азії. Це означає, що він не підготований для того, щоб виконувати таку роботу", - заявив Обама.
Президент США також звернувся до Республіканської партії із питанням про те, чому вона досі підтримує Трампа.
"Якщо ви стверджуєте, що багато з того, що він говорить, є неприйнятним, як ви його підтримуєте досі? І це не епізодична ситуація, це відбувається щодня", - сказав Обама.
А кандидат у президенти США від Демократичної партії Хілларі Клінтон під час дебатів у вересні 2016 року заявляла, що побоюється того, що її суперник-республіканець Дональд Трамп отримає контроль над ядерною зброєю.
"Його безцеремонне ставлення до ядерної зброї дуже глибоко турбує... Людина, яку можна спровокувати твітом, не повинна тримати палець на ядерній кнопці", - заявляла вона.

Людина, якого можна спровокувати твітів,
Людина, яку можна спровокувати твітом, не повинна тримати палець на ядерній кнопці - Клінтон


Крім того, не цілком зрозумілою є і роль Дональда Трампа у катарській кризі, яка почалася 5 червня. Багато які ЗМІ писали, що приводом для Саудівської Аравії та її союзників розірвати дипломатичні відносини з Катаром, закрити кордони, вигнати зі своєї території підданих цієї країни і заборонити польоти Qatar Airways стали саме слова Трампа в Ер-Ріяді.
Під час виступу у столиці Саудівської Аравії Трамп заявив, що боротьба з екстремізмом - "це не битва між різними вірами", а "битва між добром і злом", а також вельми різко висловлювався про Іран. Причому Іран і Катар спільно ведуть розробку найбільшого газового родовища South Pars, а незалежна позиція Катару у зовнішній політиці давно дратувала Саудівську Аравію.
6 червня сам Трамп також пов'язав катарську кризу зі своєю поїздкою в Саудівську Аравію.

Трамп відвідав Ер-Ріяд в кінці травня
Трамп відвідав Ер-Ріяд в кінці травня


"Приємно бачити, що візит до Саудівської Аравії та зустріч із королем і представниками ще 50 держав вже дає свої плоди. Вони заявили, що займуть тверду позицію щодо фінансування екстремізму, і всі вказували на Катар. Можливо, це стане початком кінця жахів тероризму", - написав Трамп на своїй сторінці у Twitter.
Крім того, президент США звинуватив Катар у тому, що він "історично був спонсором тероризму на дуже високому рівні".
Водночас загострення ситуації в регіоні не в інтересах США: Саудівська Аравія є тут найближчим союзником Сполучених Штатів, а в Катарі розташована американська авіабаза, на якій перебувають майже 10 тисяч військовослужбовців.
Вже 7 червня президент США Дональд Трамп у телефонній розмові з еміром Катару Тамім бін Хамад Аль Тані запропонував йому допомогу у вирішенні дипломатичного конфлікту і зазначив, що за необхідності можна провести зустріч у Вашингтоні.
Крім того, в Білому домі заявили, що президент США Дональд Трамп буде докладати зусиль до подолання катарського кризи.
9 червня державний секретар США Рекс Тіллерсон закликав Саудівську Аравію та інші країни Перської затоки послабити блокаду Катару.
За словами голови Держдепу, дипломатична та економічна ізоляція Катару створює труднощі гуманітарного характеру, зокрема, провокує дефіцит продовольства і насильне розділення сімей та дітей.
Тіллерсон також зазначив, що блокада Катару негативно позначиться на боротьбі міжнародної коаліції проти терористів Ісламської держави. Адже понад 11 тисяч американських та коаліційних військових перебувають на авіабазі Ель-Удейд в Катарі.

Related

Події у світі 6891378176128150453

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item