Компанія IBM створила перші в світі 5-нанометрові процесори

IBM создала новый тип процессоров
IBM, Globalfoundries і Samsung вдалося розробити перший в галузі техпроцес для виготовлення транзисторів з наношарами кремнію.
Таке рішення дозволило вдвічі скоротити розмір транзисторних затворів на сучасних чіпах від 10 до 5 нанометрів, пише Science Alert.
У свою чергу, більш тонкий техпроцес виробництва чіпів дозволяє щільніше розміщувати транзистори, а це, відповідно, дає можливість знизити енерговитрати і збільшити швидкість проходження сигналу. Наприклад, мікросхема від IBM розмірів з ніготь вміщує 30 мільярдів транзисторів.
У порівнянні з найбільш передовою існуючою технологією - 10-нанометровій - нова технологія може забезпечити збільшення продуктивності на 40% при такому ж енергоспоживанні або зниження енергоспоживання на 75% при тій же продуктивності.
"Це великий розвиток. Якщо я можу зробити транзистор менше, я отримую більше транзисторів не тієї ж площі, що означає, що я отримую більше обчислювальної потужності", - підкреслив один з розробників, Ден Хатчесон, генеральний директор компанії VLSI Research.
Відзначимо, що розробка чіпа зайняла приблизно два роки з того моменту, як IBM продемонструвала 7-нанометровий чіп з 20 мільярдами транзисторів. Виробництво 7-нанометрових чіпів, зроблених з використанням FinFET архітектури планується почати в 2018 році, а нові чіпи очікуються не раніше 2019 року. Правда, не слід очікувати, що вони відразу з'являться в споживчих гаджетах.

Related

Технології 2333593475397842660

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item