Спецпредставник США з питань України Волкер: Я вражений людським виміром війни на Донбасі

Курт Волкер під час візиту на Донбас
Спеціальний представник США щодо врегулювання ситуації на сході України Курт Волкер заявив, що був вражений людським виміром війни на Донбасі.
Про це він заявив в інтерв’ю кореспондентові Радіо Свобода в потязі, яким він їхав до Києва з Краматорська.
Зокрема, його вразило число щоденних порушень режиму припинення вогню на лінії зіткнення, і особливо спецпредставника непокоїть недавній спалах бойових дій.
За словами Волкера, в Авдіївці, яку він відвідав в неділю, він був вражений виглядом житлових будинків, в яких і далі живуть люди і в яких стіни були вибиті прямими артилерійськими влучаннями.
Найбільше ж, його вразила людська ціна війни, яку він обговорював зі шкільними вчителями, що пережили вже кілька років боїв, і з чоловіком, якому вибухом снаряда просто на вулиці відірвало і руки, і ноги.
Крім того, додав Волкер, він говорив і про вплив війни на місцеву економіку, коли зустрівся з чоловіком, бізнес якого в Донецьку відібрали підтримувані Росією терористи, змусивши його виїхати з рідного міста.
Він також сказав, що його призначення, нинішній візит на схід України і майбутні відвідини Парижа і Брюсселя є відповіддю на необхідність для США відігравати більшу роль у мирному процесі в Україні.
На запитання, чи розуміють у США, що на Донбасі йдеться не про "внутрішній конфлікт" чи "громадянську війну", як твердить Москва, а про відверту агресію Росії проти України, Волкер відповів:
"Так, ми це розуміємо. Ми бачимо, що відбувається, ми розуміємо, як цей конфлікт почався, ми розуміємо, як він управляється зараз",- сказав він і додав, що цю кризу треба вирішити якомога швидше, і саме тому дуже важливо, щоб Вашингтон більше залучився до вирішення ситуації.
У свою чергу, глава Міноборони України Степан Полторак відзначив конструктивну роботу групи експертів та спецпредставника США в Україні Волкера під час візиту на Донбас:
"Світова спільнота має справедливо та об'єктивно оцінювати події на сході України та підтримувати нас у прагненні відстояти територіальну цілісність та суверенітет...Конфлікт на Донбасі не є замороженим. Щодня на сході країни гинуть та страждають люди. Безпосереднє управління діями бойовиків забезпечується кадровими військовими РФ. Приклад сказаному - нещодавне затримання Агеєва - кадрового військового ЗС країни-агресора", - написав глава Міноборони у Facebook.

23 липня Волкер відвідав район проведення АТО,  за його словами, те, що він побачив, це не заморожений конфлікт, а гаряча війна. 
24 липня спецпредставник США прибуде до Києва, де обговорить шляхи відновлення суверенітету і територіальної цілісності України з українськими чиновниками. Потім Волкер відвідає з офіційним візитом Францію, Бельгію, Австрію і Велику Британію, де також обговорить питання вирішення конфлікту на Донбасі.

Related

Події в Україні 336329988986836241

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item