ЗМІ опублікували проект закону про деокупацію Донбасу

За даними джерел, парламент розгляне законопроект восени
Рада національної безпеки та оборони України (РНБО) на чолі з секретарем Олександром Турчиновим підготувала проект закону про деокупацію Донбасу, який опублікувало Громадське.
Зокрема, закон "Про особливості державної політики з відновлення державного суверенітету України над тимчасово окупованою територією Донецької та Луганської областей України" планувалось розглянути та затвердити на засіданні РНБО у понеділок 19 липня, однак, тоді його розгляд відклали.
Секретар Радбезу Олександр Турчинов пояснив це "необхідністю додаткових консультацій з нашими стратегічними партнерами".
Водночас чиновники та депутати, з якими спілкувалось Громадське припускають, що Верховна Рада розгляне документ восени, адже поточна сесія закінчується 14 липня, після чого народні депутати йдуть на канікули.
У проекті документу, що опинився у розпорядженні Громадського, відсутні перехідні положення, хоча вони традиційні для тексту законопроекту.
На початку закону, вперше прописано що Російська Федерація здійснює збройну агресію та окупувала території України. Таким чином, це перша спроба закріпити це на законодавчому рівні.
"Російська Федерація здійснює збройну агресію проти України та тимчасову окупацію частин її території за допомогою Збройних сил Російської Федерації", - йдеться в проекті.
Наприклад, у статті 1 проекту закону дається чітке визначення для тимчасово окупованих територій, а також перелік військових формувань, які контролюють цю територію.
Згідно проекту, межі тимчасово окупованих територій визначає Міноборони України за поданням Генерального штабу ЗСУ. Також, на окупованих територіях встановлюється особливий правовий режим.
Детальніше зі статтями законопроекту можна ознайомитись в копії Громадського.
Нагадаємо, раніше повідомлялося, що секретар РНБО Олександр Турчинов заявив про необхідність завершити АТО.
За його словами, прийшов час визначити новий формат, який дозволить ефективно захистити Україну від гібридних методів війни, застосовуваних РФ.
Пізніше представник президента України у Верховній Раді Ірина Луценко заявила, що особливо важливим пунктом цього закону буде - гармонізація змін до поточної ситуації із зобов'язаннями згідно Мінським угодами.

У лютому-березні 2014 року Росія після падіння в Україні режиму президента Віктора Януковича провела спецоперацію по анексії Криму, інспірувала виступ сепаратистів в Луганській і Донецькій області і пішла на пряме військове вторгнення в серпні 2014 і лютому 2015 років.
Росія продовжує підживлювати війну в Донбасі грошима і озброєнням, створивши в окупованих районах повноцінну армію в складі кадрових російських військових, громадян РФ і місцевих сепаратистських елементів.
В результаті російської агресії загинули понад 10 тисяч українців, більше 20 тисяч отримали поранення, 1,8 мільйона українців стали внутрішньо переміщеними особами. Крім того, Україна через агресію Росії втратила більше 16% ВВП.

Related

Події в Україні 2453779214696170203

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item