Солодка отрута, або Як позбутися цукрової залежності

Солодка отрута, або Як позбутися цукрової залежності

Щоб знизити потребу в цукрі організму потрібен час. Як правило, трьох тижнів достатньо, щоб істотно змінити свої звички
.


Згідно з останніми дослідженнями, цукор не викликає миттєвого звикання як, наприклад, нікотин, але пробуджує реакції винагороди в мозку, які, в свою чергу, можуть призвести до залежності. Ми знаємо, що цукор шкідливий, але часто не можемо зменшити його споживання. А адже він вимиває мінерали і корисні речовини з продуктів, може призвести до діабету і серцево-судинних захворювань.
Як цього уникнути, не відмовившись від солодкого життя?
Цукор буває різний
Природний цукор міститься у фруктах, фруктових соках, цільнозернових продуктах. Серйозною проблемою є так званий «вільний» або «прихований» цукор, який є всюди: в напоях, їжі, соусах і, звичайно ж, у фастфуді. Часто ми вживаємо цукор, самі того не знаючи.
Наприклад, ви знали, що інгредієнти на упаковках продуктів перераховують в порядку убування? І першими згадуються найбільші за вмістом. Іноді виробники категоризують термін «цукор», і називають його такими словами як сахароза, фруктоза, сироп глюкози, декстроза, солодкий сироватковий порошок, лактоза, кукурудзяний крохмаль, мальтодекстрин і багато інших. Але це все той же «прихований» цукор.
Як викрити прихованого шкідника
Погодьтеся, всі знають, що торт – це шкідливо, адже в ньому багато цукру. При цьому сухі сніданки, каші швидкого приготування і йогурти чомусь здаються більш корисними. Тим часом, в них, як правило, додають не менш підсолоджувачів. Наприклад, в порції магазинного йогурту міститься приблизно 3 ложки білого цукру.
Напевно ви помічали, що після такого «правильного» сніданку протягом усього дня вас тягне на щось смачненьке і не завжди корисне. Іноді, самі того не помічаючи, ми можемо з’їсти на обід чималу порцію цукру у вигляді салату з томатами або креветок з соусом. А здавалося б, чим не здоровий обід?
Їжа в ресторанах – ще одна цукрова скарбниця. Кожен заклад намагається зробити свої страви максимально насиченими і розпалити ваші смакові рецептори. Тому навіть нешкідливий на перший погляд обід збільшує частку цукру в вашому організмі.
Часто ми не усвідомлюємо, скільки вживаємо його, і можемо з'їсти добову норму, будучи на правильному харчуванні. Тому моя головна порада – готуйте, за можливості, самі. Харчуючись стравами власного приготування, ви зможете контролювати свій раціон і бути впевненим в його корисності.
Корисні альтернативи білому цукру:
1. Мед. Це ідеальний замінник білого цукру. По-перше, натуральний. По-друге, містить величезну кількість корисних речовин. По-третє, вибір меду втре носа будь-якому іншому цукрозаміннику: гречаний, липовий, квітковий, акацієвий і багато інших. Однак мед може викликати алергічну реакцію, тому він підходить не всім.
2. Кокосовий цукор. В Азії, Австралії і США про користь кокосового цукру знають давно. У нас це продукт новий. Його готують з нектару суцвіть кокоса. Він буває як у вигляді сиропу, так і у вигляді звичних нам гранул.
На 100% органічний, він практично не має нічого спільного з тростинним цукром. Містить в 10 разів більше цинку, в 4 рази більше магнію і в 36 разів більше заліза, ніж його «друзі». Досягти такої різниці вдалося завдяки відсутності обробки і очищення продукту, яким піддаються при виробництві інші види цукру.
3. Сироп з топінамбура. Сироп з топінамбура або земляної груші – одна з найпопулярніших природних альтернатив білому цукру. Його використовують у випічці, молочних продуктах і кашах, а також як підсолоджувач для кави або чаю. Завдяки низькому глікемічному індексу сироп топінамбура дозволений навіть хворим на діабет.
4. Кленовий сироп. Кленовий сироп добувають із соку цукрового клена. Найбільшою популярністю він користується у Канаді та США. Там кленовий сироп – це не тільки солодка добавка до випічки, але й повноцінний інгредієнт у м'ясних стравах. У нас, на жаль, його доведеться пошукати.
Інший бік солодкого

Фото: giulianocoman/Depositphotos
Але є й інший, хороший, бік солодкого. «Правильні» солодощі потрібні нам для точного і безперебійного функціонування. Часто люди бувають занадто категоричні і повністю відмовляються від цукру, виключаючи навіть фрукти, сухофрукти і злаки. В результаті отримують нервозність, зриви і навіть зростання ваги через незбалансований раціону.
Благо, культура веганства набирає обертів. Сьогодні купити або самому приготувати смачний і корисний десерт не складає труднощів. Але варто пам'ятати кілька важливих факторів при виборі солодощів: склад, якість продукту, спосіб приготування, сполучуваність продуктів між собою, час прийому, порція.
Як побороти залежність від білого цукру
Щоб знизити потребу в цукрі організму потрібен час. Як правило, трьох тижнів достатньо, щоб істотно змінити свої звички. Під час такого детоксу потрібно вживати цільнозернові, збагатити раціон фруктами і овочами, а також не пропускати прийоми їжі. Щоб організму не хотілося білого цукру, важливо вибирати правильні солодощі.
Є два способи знизити потребу в цукрі: різка відмова і поступове скорочення.
Перший, радикальний метод полягає в строгій відмові від усіх солодощів, до яких ми звикли в повсякденному житті. Сюди входять солодкі мюслі на сніданок, фруктовий сік, шоколад і так далі. Спочатку буде нелегко, але з часом організм звикне, і тяга до цукру зменшиться.
Другий – боротися з цукровою залежністю менш радикально. Поступово зменшуйте кількість цукру в раціоні: пройдіть повз фруктові йогурти в супермаркеті, а замість них візьміть кілька свіжих фруктів. Якщо ви не можете жити без шоколаду, спробуйте солодощі з органічним какао або керобом.
«При пошуку замінника цукру, важливо звертати увагу на дві речі – вміст фруктози і глікемічний індекс, який відображає вплив їжі на рівень цукру в крові. Дуже часто вони виявляються вищими, ніж у цукрового піску», – зауважує дієтолог і фітнес-експерт Джі-Джі Верджин, автор книги The Virgin Diet.
А якщо ви все ще не переконалися в небезпеці білого цукру, рекомендуємо подивитися фільм «Цукор». Щоб створити настільки пізнавальну і вкрай захоплюючу документальну стрічку, режисер Деймон Гама щодня споживав майже 160 грам цукру, не збільшуючи кількість калорій. Результат – зайва вага і погані аналізи печінки. Це реальний приклад шкоди, якої щодня зазнає наш організм.

Related

Здоров'я 3583532215549169949

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item