Чотири продукти, які погіршують вашу пам'ять

Їжа дійсно впливає на здатність мозку ефективно функціонувати
Продукти, які ви їсте, сильно впливають на роботу вашого розуму. Так само вираз "їжа для мозку" - це щось більше, ніж просто вигадка батьків або вчителів. Подібно до того, як ми прагнемо включити більше білка і зелені для стрункої фігури, нам слід обрати найбільш корисні продукти, щоб допомогти харчуванню нашого мозку.
На жаль, багато продуктів, особливо з добавками, погано впливають на мозок. У дослідженні, проведеному в Brigham and Women's Hospital в Бостоні, понад 6000 людей старшого віку були протестовані на знання й пам'ять з урахуванням їхных дієт протягом п'ятирічного періоду. По завершенні дослідження ті, хто їв їжу з високим вмістом насичених жирів, демонстрували гірші глобальні когнітивні та вербальні показники пам'яті в порівнянні з тими, хто був на дієті з високим вмістом мононенасичених жирних кислот (наприклад, прихильники середземноморської дієти), передає MyDomaine.
Хоча поки незрозуміло, як насичені жири впливають на хімію мозку, стаття вчених з Гарварду передбачає, що ген, названий аполіпопротеїн E (APOE), пов'язаний з кількістю холестерину в крові, а люди з варіацією цього гена (APOE e4) знаходяться в більшому ризику розвитку хвороби Альцгеймера.
Ось список продуктів і речовин, які найбільш негативно впливають на роботу нашого мозку.
Насичені жири
Люди з генетичною варіацією APOE e4 мають більшу кількість білкових скупчень, выдомих як бета-амілоїдні бляшки, в мозку. Харчування з високим вмістом насичених жирів може знизити здатність мозку боротися з бляшками, які шкодять клітинам мозку і пов'язані з хворобою Альцгеймера.
Крім того, насичені жири порушують здатність вашого мозку вчитися й формувати нові спогади всього через 10 хвилин після прийому їжі. Серед таких продуктів - бекон, пепероні, свиняча ковбаса і чорізо, а також масло і сир. "Ми всі любимо іноді давати собі волю, і це прекрасно, але коли насичені жири є основою вашої дієти, це завдасть великої шкоди", - говорить остеопат з Нью-Йорка Крістофер Калапай.

Фото: Unsplash
Фото: Unsplash


Білі продукти
"Білі продукти", такі як білий рис, хліб і макарони, підвищують глікемічний індекс тіла, що збільшує запалення в мозку. 
Фото: Unsplash
Фото: Unsplash


Частково гідрогенізовані олії
Ті, що вважаються найгіршою харчової групою в світі, частково гідрогенізовані продукти (куплені в магазині печиво, тістечка і смажені продукти) важко переробити організму і вони просто залишаються, як загрозливий токсин, який призводить до захворювань серця і хвороби Альцгеймера.
"Дієти з високим вмістом транс-жирів збільшують кількість пептидних бляшок в головному мозку. В одному дослідженні з неврології було виявлено, що люди, які споживали велику кількість транс-жирів, мали більш низькі пізнавальні здібності в подальшому", - говорить Калапай.

Фото: Pixabay
Фото: Pixabay


Підсолоджувачі
Готові до шокуючої статистики? Середній американець споживає 35,8 кг (79 фунтів) підсолоджувачів на рік, що викликає запалення, що вражає нейрони. В одному з досліджень, опублікованому в Brain, Behavior and Immunity, було виявлено, що велика кількість цукру змушує гіпокамп (мозковий центр управління пам'яттю) запалюватися, впливаючи на його здатність функціонувати належним чином.
За словами Калапая, цукор також може викликати депресію. "Цукор - це велика пастка. Коли ви з'їдаєте щось солодке, спочатку це дуже смачно, але коли він починає перероблятися організмом, виникає важкість".

Фото: Saramukitza/Pixabay
Фото: Saramukitza/Pixabay


У той же час допоможуть поліпшити роботу вашого мозку такі продукти як авокадо, чорниця, буряковий сік, листова зелень, брокколі, горіхи і насіння.

Related

Здоров'я 3110868226015058229

Post a Comment

emo-but-icon

Ми у соцмережах

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item