Як безвіз спростив для українців легальне працевлаштування в Польщі

Польщі дозволила влаштовуватися на сезонну роботу українцям, які приїхали по безвізу
Хоча безвіз не дає права на легальне працевлаштування в Польщі, він передбачає можливість отримати документ, що дає право працювати в цій країні до шести місяців, за спрощеною процедурою.
Як отримати документ, що дає право працювати в Польщі до 6 місяців
Цей документ називається "oświadczenie" (декларація про намір працевлаштування іноземця).
Отримати такий документ набагато простіше, ніж робочу візу або традиційний дозвіл на роботу. Для цього польський працедавець повинен заповнити декларацію з даними людини, яка має намір працювати в цій країні і своїми власними і зареєструвати її в місцевому управлінні праці. Документ зараз оформляється безкоштовно, він може бути наданий, коли працівник уже прибув до Польщі або ще до виїзду в Україну.
Польща як виняток
Хоча загальне законодавство ЄС забороняє влаштовуватися на роботу громадянам, що в'їхали по безвізу, остаточне рішення з цього питання залишається за кожною з країн-членів Євросоюзу.
Польща в рамках своїх кордонів офіційно дозволила працевлаштування для громадян України:
- які подорожують по безвізу;
- які подорожують з шенгенською візою, виданою не Польщею.
Ці правила діють виключно в Польщі і не стосуються роботи в будь-якій іншій країні ЄС, навіть якщо ви їдете туди через польський кордон.
Деякі держави ЄС можуть давати дозвіл для певних категорій іноземців, які в'їхали по безвізу, наприклад, чоловікові/дружині громадян ЄС. У той же час, жодна європейська держава не надає такої лібералізації в цьому питанні як Польща.
Навіть з "oświadczenie" не можна порушувати правило 90/180
"Oświadczenie" на сезонну роботу не скасовує вимоги, згідно з яким щодо безвізового режиму дозволяється перебувати в ЄС не більше 90 днів на кожний 180-денний період.
Якщо ви порушите правило 90/180, при виїзді з Польщі вас чекає депортація і заборона на в'їзд на кілька років.
Щоб уникнути цього, ви повинні до закінчення 90-денного терміну подати заяву про легалізацію свого перебування в воєводський (регіональний) відділ у справах іноземців.
При цьому "oświadczenie" оформляється на вдвічі більший термін, так як діє і для робочих віз.
Для довготривалої роботи доведеться оформити дозвіл
Декларація про намір прийняти на роботу іноземця підходить для більшості тих, хто шукає сезонну роботу в Польщі. Однак для довготривалої роботи доведеться оформити дозвіл.
Його видають на термін до трьох років в воєводському (тобто регіональному) відділі у справах іноземців.
Крім того, цей документ оформляється для роботи на певного роботодавця і на певній посаді. Тобто, якщо ви зміните роботу, доведеться оформляти новий дозвіл.
Процедура видачі дозволу для довготривалої роботи може іноді зайняти півроку або навіть рік.
Заява, що ви прямуєте працювати по безвізу, не гарантує пропуску через кордон
Якщо ви усно заявите прикордоннику, що їдете в Польщу працювати по безвізу, це ще не гарантує, що вам дозволять перетнути кордон.
Для вас залишаються в силі всі вимоги для мандрівників щодо безвізового режиму: ви повинні бути готові довести мету поїздки і обгрунтувати її тривалість.
Краще спочатку їхати не для роботи, а для переговорів з потенційним роботодавцем, що є цілком законною метою.
Бажано мати при собі контакти тих, з ким ви будете зустрічатися, зворотний квиток, грошове забезпечення і бронь готелю, якщо ви збираєтеся залишитися в Польщі на ніч.
З'ясувавши на місці умови праці, ви зможете прийняти зважене рішення: повернутися в Україну, або залишитися і оформляти документи. Це не буде порушенням безвізового режиму.
За матеріалами інформаційної кампанії Відкрий Європу по роз'ясненню правил і можливостей безвізових поїздок, ініційованої представництвом ЄС в Україні.

Related

Суспільство 8126835239915669514

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item