Пузир чи золото? Біткойн-лихоманка в Україні

Курс біткойну ніким не регулюється

Українці скуповують відеокарти для створення майнінг-ферм, щоб заробити на криптовалюті.

 
У червні українці зацікавилися криптовалютою, але не тільки у зв'язку з кібератакою вірусу Petya, що вимагає біткойни.
 
Весь минулий місяць в Україні, та й по всьому світу, фіксували значний дефіцит відеокарт, які використовують для майнінгу криптовалюти - отримання винагороди від сторін угоди за надання своїх потужностей.
 
У мас-медіа біткойни з'являються все частіше, але у більшості віртуальна валюта асоціюється з фінансовими пірамідами і незаконними оборудками на просторах даркнету. Однак в Японії біткойни є офіційним платіжним засобом.

Ми вирішили розібратися, що таке криптовалюта, від чого залежить її курс і навіщо вона потрібна.

Криптовалюта та як її майнити

 
Існують вже близько тисячі криптовалют, а біткойни (Bitcoin) - найпопулярніша серед них. Капіталізація біткойну займає 40 відсотків всього ринку і складає 42 мільярди доларів. При цьому в минулому році цей показник склав 90 відсотків.
 
Популярність біткойну можна пояснити тим, що це перша подібна валюта у своєму роді. Він спровокував появу величезної кількості аналогів, які існують наразі.
 
Рейтинг криптовалюти: десять найпопулярніших
 
В основі біткойну лежить принцип децентралізації - концепція, коли валюта не належить і не контролюється жодним фінансовим або будь-яким іншим інститутом. Саме за децентралізацію є ключовою можливість біткойну.
 
Криптовалюта працює на системі блокчейн (Blockchain) - ланцюжку блоків транзакцій, коли вся інформація зберігається на безлічі комп'ютерах, з'єднаних інтернетом.
 
Вся історія транзакцій в блокчейні відкрита всім учасникам системи і незмінна. Її користувачі залишаються анонімними і мають рівні статуси.
 
Блокчейн можна представити у вигляді облікової книги записів про події в цифровому світі, єдиним способом змінити стан реєстру в якій - це зробити транзакцію.
 
При цьому записи в журнал транзакцій можуть вноситися тільки за згодою більшості учасників мережі.
 
Важливою особливістю журналу транзакцій у блокчейні є його незмінність. Ця властивість означає, що не можна непомітно видалити транзакцію з журналу або додати нову в його середину.
 
Тому операції на блокчейні відрізняються прозорістю, швидкістю і низькою вартістю.
 
Майнити криптовалюту - значить, підтверджувати транзакції в блокчейні і отримувати за це винагороду від системи і сторін угоди.
 
Щоб цим займатися, потрібне потужне обчислювальне обладнання. Для біткойну використовують спеціальні чіпи, для інших криптовалют - відеокарти.
 
Відеокарти для майнінг-ферми
 
Щоб зібрати свою майнінг-ферму, потрібно купити кілька відеокарт (чим більше, тим краще) зв'язати їх в єдину обчислювальну систему і підключити її до роботи блокчейна, на якому працює криптовалюта.
 
В якості нагороди за надання своїх потужностей для розрахунків майнер отримує певну кількість криптовалюти. Наприклад, ферма з чотирьох хороших відеокарт може приносити в день 0,01 біткойну.

Замінить золото? Від чого залежить курс біткойну

 
Котирування біткойну залежить виключно від балансу попиту і пропозиції, воно ніким не регулюється.
 
З 2009 по квітень 2010 року біткойни лише накопичувалися. 25 квітня 2010 року відбувся перший офіційний продаж однієї тисячі біткойнів по 0,3 цента. Тільки в лютому 2011 року за біткойни почали давати близько долара. До кінця червня 2011 року ціна досягла 29,57 долара.
 
З тих пір вартість біткойнів зростає, періодично переживаючи періоди падіння. 12 червня 2017 року курс біткойну досяг піку в три тисячі доларів, а минулого тижня впав до двох тисяч.
 
Весь минулий тиждень більшість криптовалюти падала в ціні. З цього тижня намічається тенденція до зростання.
 
Інвестбанк Goldman Sachs недавно випустив звіт, у якому йдеться про те, що курс біткойну найближчим часом може опуститися на 25 відсотків - приблизно до 1850 доларів, однак до кінця року подорожчати до чотирьох тисяч доларів.
 
Деякі аналітики вважають, що біткойн може обігнати золото за значимістю на ринку. Наприклад, керуючий партнер і керівник досліджень Fundstrat Global Advisors Том Лі сказав Bloomberg, що криптовалюта може замінити золото, яке вважається "тихою гаванню" для інвесторів.
 
Цінність золота відносно статична проти зростання біткойну, вважає він.
 
"На наш погляд, це змінить правила гри, підвищення легітимності валюти і, ймовірно, прискорення заміщення золота", - додав Лі.
 
У біткойнів є головні якості золота - їх кількість обмежена (близько 21 мільйона). Біткойни виконують транзакції швидше і дешевше, ніж банки, які беруть комісію, обмежують суму і так далі.
 
Однак далеко не всі вірять в криптовалюту. Наприклад, мільярдер Марк Кубан вважає її економічним міхуром.
 
"Я думаю, це міхур. Я просто не знаю, коли і наскільки сильно він скоректується. Але коли всі хваляться тим, як легко їм вдається робити гроші, - це міхур", - написав мільярдер у своєму Twitter.

Криптовалюта в Україні

 
По всьому світу почалася справжня золота лихоманка, яка зачепила й Україну. Люди скуповують відеокарти і створюють спеціальні ферми, як описувалося вище.
 
У червні ЗМІ писали про дефіцит відеокарт на українських прилавках через зростання популярності майнінг-ферм. На великому торговельному онлайн-майданчику можна знайти масу пропозицій на такі пристрої.
 
В інтернеті пропонують купити майнінг-ферми для заробітку криптовалюти
 
Якщо витратити на ферму близько мільйона гривень, то вона може приносити власнику до 150 доларів у день, якщо курс криптовалюти не падатиме.
 
Одне з найпопулярніших застосувань криптовалюти - торгівля в даркнеті. Анонімні майданчики, доступні через браузер Tor, дозволяють купувати і продавати за криптовалюту незаконні товари і послуги - наркотики, зброю, підроблені документи.
 
Більшість українських наркоторговців, за повідомленнями ЗМІ, в даркнеті приймають платежі в біткойнах. Правда, ця валюта не підходить для дрібних покупок - наприклад, при покупці на суму в шість доларів комісія складе не менше одного долара.
 
В кінці квітня в Україні встановили перший банкомат з обміну криптовалюти. Термінал в Одесі приймає 100, 200 і 500 гривень під час покупки біткойнів. У зворотній операції продажу сума видається кратна 500 гривням.
 
Планується поява ще десяти криптоматів у Києві в липні цього року.

Туманне майбутнє

 
Майбутнє біткойнів не визначене - поділ валюти на дві незалежні системи заплановано на 1 серпня, лише тоді буде зрозуміло, яка частина біткойн-спільноти його підтримає.
 
Деякі майнери переглянули свої бізнес-плани і почали продавати ферми, куплені на піку курсу.
 
Однак біткойн-спільнота налаштована оптимістично. Незважаючи на проблеми біткойну, ідея глобальної децентралізованої валюти виглядає дуже привабливо. Зараз біржі криптовалюти залучили тисячі спекулянтів, і це шкодить іміджу технології.
 
Одні учасники ринку впевнені - рано чи пізно міхур криптовалюти лопне. Інші прогнозують, що до 2020 року один біткойн коштуватиме більше 30 тисяч доларів.

Related

Цікаво 6224270450020139670

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item