Депутати завалюють медреформу - Супрун


У Верховній Раді саботують медичну реформу.
Про це на брифінгу заявила в. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун, пише "Українська правда".
"Мусимо констатувати факт, що більшість із цих правок нівелюють суть медичної реформи, запропонованої МОЗ та урядом України.
Фактично, замість реформи всієї медичної галузі, після внесених майже 400 правок до законопроектів, ми можемо говорити про реформу не всієї галузі, а лише первинної ланки медицини", – розповіла вона.
Парламентський комітет пропонує змінити ключові позиції законопроекту та вилучити з нього поняття про співоплату за медичні послуги.
Передбачені тільки послуги, які держава покриває на 100% (зелений список), і послуги, які пацієнт оплачує повністю (червоний список).
Крім того, перелік гарантованих державою послуг, які має покривати держава, значно розширили.
"Фактично, ми знову повертаємося до того, з чого починали. Декларуємо, що держава гарантуватиме обсяг послуг, на який фактично не вистачить коштів. Ми 25 років вже маємо гарантовану безоплатну медицину, якої насправді немає", – сказала Супрун.
Міністерство також виступає проти збереження медичної субвенції на первинній ланці.
Це розділить систему охорони здоров'я на дві окремі частини та стимулюватиме сімейних лікарів одразу спрямовувати пацієнтів на рівень спеціалізованого лікування, а не лікувати їх самостійно.
Система фінансування первинної ланки залишиться в наявній адміністративно-корупційній вертикалі та ніяких змін якості на рівні первинної медичної допомоги не відбудеться.
"Замість врегулювання цього ринку, це призведе не лише до хаосу, а й до корупції на місцях. Цю помилку допустили за реформування в Польщі, в результаті чого були втрачені роки можливостей. У випадку підтримання такого рішення парламентом – реформу повністю втратять навіть на первинній ланці", – сказала в. о. міністра.
Міністерство охорони здоров'я вимагає знайти спосіб, щоб залишити принципи та суть медичної реформи, відображеної у законопроекті, проголосованому Верховною Радою в першому читанні.
Також МОЗ звертається до профільного комітету з вимогою припинити саботаж та винести у середу будь-який висновок щодо законопроекту №6327.
8 червня Верховна Рада в першому читанні схвалила законопроект медреформи в частині державних фінансових гарантій надання медпослуг.

Related

Політика 7705066999033356149

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item