Дуда підписав скандальний закон про судову реформу Польщі

Протестуючі і суддівський корпус очікували, що Дуда ветує всі три закони
Президент Польщі Анджей Дуда підписав один з трьох законів про реформу судочинства, який викликав протести у частині польського суспільства.
Про це у вівторок заявив заступник глави президентської канцелярії Павел Муха, передає Польське радіо.
"Цей закон, який є базовим, основним і найважливішим для проведення реформ і з точки зору інтересів громадян, підписаний, і він вступить в силу", - заявив Муха.
Напередодні голова Верховного суду Малгожата Герсдорф повідомила, що учасники протесту і суддівський корпус очікував трьох вето президента щодо законів, які повинні змінити судову систему Польщі. Вона підкреслила, що потрібно бути уважними і спостерігати, як виконавча влада буде реалізовувати закон про суди загальної юрисдикції. Цей закон регламентує процедуру призначення і відкликання голів судів та їх заступників.

Нагадаємо, Сенат Польщі слідом за нижньою палатою парламенту - Сеймом - проголосував за поправки до закону про Національну судову раду і структуру судів. Нововведення підпорядковують Верховний суд міністерству юстиції і посилюють вплив уряду на призначення голів судів.
Польська опозиція різко засудила зміни в системі правосуддя.
У неділю, 16 липня, в великих польських містах пройшли акції протесту, в яких взяли участь люди, незгодні з проведенням судової реформи.





Президент Польщі Дуда після протестів громадськості вирішив не підписувати закон про судову реформу і відправив його на доопрацювання.
А згодом заявив, що накладе вето на закони про Верховний суд і Національну раду суддів, які є частиною судової реформи.
Прем'єр-міністр Польщі Беата Шидло заявила, що польський уряд не відступиться від судової реформи, незважаючи на вето президента Анджея Дуди.
Раніше повідомлялося, що Державний департамент США застеріг Польщу з приводу впровадження суперечливою судової реформи, яка може підірвати незалежність судів і послабити верховенства права в Польщі.

Related

Події у світі 4745068417099344751

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item