Жук-короїд масово знищує українські ліси


Через нашестя жука-короїда в Україні засохло близько 350 тисяч гектарів лісу. За площею це чотири Києва.
Фахівці прогнозують: якщо не почати вирубувати уражені дерева, вже найближчими місяцями ця цифра може зрости на третину. "Оце сажневі грибки. Він пошкоджує судинну систему. Заносить гриб, іде закупорювання висхідних потоків, тобто волога не поступає до кореня", - пояснює лісничий Костянтинівського лісництва Олег Зарва. Шкідники дуже швидко поширюються. Заражене одне дерево за місяць заражує ще зо три десятки довкола, інформує ТСН.
В інших державах проблема санітарної вирубки вирішується простіше – до прикладу, в сусідній Білорусі діють на випередження. "Ліберальні норми є в нашому документі, ми можемо більш гнучко реагувати – без якихось зайвих голосувань і бюрократичних зволікань", - зізнався начальник управління міністерства лісгоспу Білорусі Микола Юрійович. А от в Україні з цим проблема: минулоріч впровадили нові санітарні правила. "Аби провести рубку і зрубати хворе дерево, треба швидко. А з нашими бюрократичними перепонами це може місяць-два", - зізнається член міжнародної благодійної організації Петро Тєстов.
В уряді ж запевняють, що нові санітарні правила впроваджували саме на вимогу громадськості, активістів та екологів, бо в лісгоспах без зловживань не обходилося. Під санітарною вирубкою знищувалися дерева цілком здорові і, відповідно, хтось на цьому збагачувався. "Наприклад, у місті Львів заказник "Чортова скеля" – буковий гарний ліс, була там проведена санітарна рубка, яка повністю була недоцільна. Безперечно, лісгосп на цьому заробляв", - переконаний Тєстов.
Маленький, чорний, блискучий жук, 3,5-4 міліметри завдовжки. Личинки білі, безногі, з маленькою головою і міцними бурими щелепами. Довжина дорослої личинки і 4,5 міліметри, товщина - 1,5-2 міліметри.

Related

Цікаво 8759310089603180520

Post a Comment

emo-but-icon

Ми у соцмережах

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item