Забути про Крим. Проросійські ліберали Німеччини


Своєю заявою він викликав невдоволення преси Німеччини, та пізніше пом'якшив свої висловлювання. Уряд Німеччини також не підтримав слова політика.
Забути про анексію Криму
Голова Вільної демократичної партії Крістіан Лінднер закликав пом'якшити курс Німеччини відносно Росії.
"Безпека і благополуччя в Європі залежать, зокрема, і від відносин з Москвою", - заявив він в інтерв'ю газеті Westdeutsche Allgemeine Zeitung, опублікованому 5 серпня.
Ліднер вважає, що Захід повинен запропонувати російському лідерові Володимиру Путіну такі умови, щоб він міг змінити свою політику, не втративши при цьому свого авторитету.
"Конфлікт навколо анексованого Росією півострова слід відділити від решти, щоб досягти прогресу за іншими пунктами", - вважає ліберал.
Він провів паралель із приєднанням балтійських держав Радянського Союзу, яке також не було визнане західними країнами.
"Проте канцлер Німеччини Віллі Брандт і міністр закордонних справ Вальтер Шеєл в 1970-х роках розробили свою нову східну політику. Зміна курсу щодо СРСР і зближення зі східним блоком стали тоді новим поглядом на стан речей, і подібні зміни необхідні й сьогодні", - упевнений Лінднер.
Як "заохочення", необхідно послаблювати санкції у ході виконання проміжних кроків, а не чекати повного виконання мінських угод, вважає лідер німецьких лібералів.
Пізніше в день публікації його інтерв'ю Лінднер дещо змінив свою позицію, оскільки вона викликала критику серед німецьких політиків.
Через соціальні мережі він поширив відео, в якому говорить: "Ми не визнаємо  анексію Криму, що суперечить нормам міжнародного права, або інші схожі імперські жести з Кремля".
Тому, за словами Лінднера, в передвиборчій програмі його партії враховується необхідність посилення санкцій проти Росії, якщо ситуація на сході України буде погіршуватися.
"Однак кримське питання наразі вирішити неможливо", - акцентував політик і закликав не пов'язувати анексію півострова з рішенням інших проблем.
"Інакше не буде ніякого просування у відносинах (з Росією)", - додав він, підкресливши необхідність гнучкості для досягнення прогресу.
У Німеччині критикують
Заява Лінднера викликала критику його позиції з боку ряду німецьких політиків. Зокрема, уповноважений уряду Німеччини з питань співробітництва з РФ, Центральною Азією і країнами Східного партнерства Гернот Ерлер виступив проти обговорення питання про статус анексованого Росією Криму до врегулювання конфлікту в Донбасі.
"В Європі існує консенсус щодо того, що спершу слід сконцентруватися на політичному врегулюванні кривавого конфлікту на сході України і тільки на більш пізньому етапі цього політичного процесу переходити до обговорення теми Криму", - говорить Ерлер.
Офіційний представник уряду Німеччини Ульріке Деммер нагадав, що Берлін не міняв свого ставлення до анексії Криму.
"Анексією Росія порушила міжнародне право і поставила під питання світопорядок у Європі після Другої світової війни", - заявила вона 7 серпня.
За її словами, точка зору і Німеччини, і ЄС загалом щодо цього питання "абсолютно однозначна і залишається незмінною".
"Канцлер ФРН Ангела Меркель знову й знову докладала зусиль до вирішення конфлікту навколо Криму, при цьому акцентуючи на неможливості погодитися з анексією півострова", - підкреслили в уряді.
Німецька преса активно відреагувала на слова лідера лібералів ФРН.
Видання Spiegel Online назвало слова Лінднера "легковажними". Відзначимо, що політик відомий своєю обережністю у висловлюваннях, тому про визнання анексії Криму він говорив навмисно.
"Через лічені тижні відбудуться вибори в бундестаг, тому кожне слово сьогодні ретельно зважується. Лінднер свідомо виголосив слово "табу", коли висловився на користь більш дружнього курсу відносно Росії", - пише видання, зазначаючи, що слова ліберала можна розцінити як цілеспрямовану провокацію заради повернення партії до бундестагу.
"Це Кремль повинен подбати про прогрес в реалізації мінських угод і, таким чином, про можливе пом'якшення санкцій. Більш того, Росію, здається, не дуже цікавлять санкції, введені через протиправну анексію Криму. Про це свідчить недавня афера з газовими турбінами Siemens", - зазначає видання.
А газета Tagesspiegel пише: "Якщо СвДП ігнорує порушення міжнародного права в Криму, то вона не готова до управління країною".
"Передвиборна гонка в повному розпалі, тут кожен сам за себе, і Лінднер - не виняток. Будь-кому, хто пропонує в Німеччині послабити санкції відносно Росії, забезпечена увага, адже дуже багато німців виступають за те, щоб санкції були ослаблені або взагалі скасовані" , - пише Російська служба Deutche Welle.

Related

Політика 3721338237260552115

Post a Comment

emo-but-icon

Ми у соцмережах

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item