Вчені відредагували геном людського ембріона

Вчені змінили ДНК ембріона людини
Американські дослідники успішно відредагували ДНК людських ембріонів, щоб видалити спадкове захворювання серця.
Використовуючи технологію СRISPR-Cas9 вчені успішно витягли ген з мутацією, яка викликає серйозне захворювання серця - гіпертрофічну кардіоміопатію, пише Science Alert .
В ході експерименту вчені запліднили спермою чоловіка, в генах якого є відповідна мутація, яйцеклітини 12 здорових жінок. Експеримент вдався в 42 випадках з 58, тобто в 72 відсотках випадків. Ембріони були знищені після п'яти діб розвитку, їх розвиток не планувався.
"Ми виявили, що ембріони самі лагодять себе, якщо є здорова копія гена", - заявив провідний автор дослідження, Шухрат Міталіпов з університету Орегона в США. За його словами, робота виявилася простіше, ніж очікували вчені.
При цьому вчені підкреслюють, що за час експерименту ніяких відхилень і небажаних змін ДНК не спостерігалося.
Шухрат Міталіпов висловив надію, що новий метод може одного разу бути застосований до широкого спектру генетичних захворювань - більш ніж 10000 відомих розладів можуть бути простежені до одного гена. Однією з таких цілей команди може бути ген BRCA, який пов'язаний з раком грудей.
За словами авторів роботи, є багато переваг для лікування на стадії ембріона, а не дитини або дорослого. Справа в тому, що в разі ембріона корекції піддаються лише деякі клітини, в той час як в більш зрілій людині є трильйони клітин, мільйони з яких повинні бути виправлені, щоб знищити сліди хвороби.

Related

Технології 4589194422993035553

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item