Кіберполіція затримала українця, який поширював вірус Petya.A

Кіберполіції затримала жителя Нікополя. якого підозрюють у поширенні комп'ютерного вірусу Petya.A
Кіберполіція викрила українця, який поширював вірус Petya.A.
Про це повідомила прес-служба департаменту кіберполіції.
"Працівники відділу протидії кіберзлочинам в Чернігівській області Київського Управління кіберполіції Департаменту кіберполіції НП України встановили: 51-річний мешканець Дніпропетровщини (м. Нікополь), який на файлових обмінниках та соціальних каналах мережі Інтернет виклав відео з детальним описом того, яким чином можна запустити вірус Petya.A на комп’ютерах. У коментаряхі до відео чоловік розмістив посилання на свою сторінку в соціальній мережі, на яку він завантажив сам вірус та розповсюдив його користувачам мережі інтернет", - йдеться в повідомленні.



Відзначається, що за місцем проживання зловмисника працівники кіберполіції провели санкціонований обшук. Зокрема, у результаті обшуку поліцейські вилучили комп’ютерну техніку за допомогою якого розповсюджувався комп’ютерний вірус під назвою Petya.A. Крім того, працівники кіберполіції виявили файли із шкідливим програмним забезпеченням(ШПЗ). Під час їх опрацювання було підтверждено схожість цього ШПЗ з вірусом Petya.A.
Під час спілкування з поліцейськими чоловік пояснив, що після хакерської атаки, яка відбулася в червні 2017 року, він завантажив вірус на свій аккаунт на файлообмінному сервері.
Посилання на файл він завантажив у свій блог (залишаючи коментарі під безкоштовним відео). Оперативники кіберполіції встановили, що цей вірус користувачі мережі завантажили на свої комп'ютери близько 400 разів, таким чином інфікувавши власні технічні пристрої вірусом Petya.A.
Крім того, було встановлено перелік компаній, які вирішили скористатися загальнодержавною кібератакою і навмисно завантажували собі даний вірус для приховування своєї злочинної діяльності та ухилення від сплати штрафних санкцій державі.
Заходи із залучення керівництва даних компаній до відповідальності вже ведуться.
у даний час вилучена техніка направлена для проведення всіх необхідних експертиз.
Триває досудове розслідування у кримінальному провадженні, розпочатому за ч. 1 ст. 361 (несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин) Кримінального кодексу.
Вирішується питання про повідомлення чоловікові про підозру.

Нагадаємо, 27 червня українські установи стали жертвами масштабної кібератаки, проведеної за допомогою вірусу Petya.A.
Хакерські атаки були націлені на об'єкти критичної інформаційної інфраструктури енергогенеруючих і енергопостачальних компаній, об'єктів транспорту, ряду банківських установ, телекомунікаційних компаній. Вірус атакував і Кабінет міністрів України.
Потужна хакерська атака почалася з України, а потім сталася і в 64 інших країнах. Експерти назвали винуватцем зараження ПК програму M.E. Doc, використовувану в бухгалтерії.
При цьому, за даними розробників словацького антивіруса ESET, більше 75% атак вірусу Petya.A припали на Україну.
В СБУ заявили, що метою масштабної хакерської атаки була дестабілізація ситуації в Україні.
Пізніше СБУ оприлюднила рекомендації щодо захисту від вірусу Petya.A.
Крім того, президент України Петро Порошенко заявив про наявність даних, що підтверджують причетність РФ до організації кібератак на інфраструктуру країни в кінці червня.

Related

Технології 3551926558687246232

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item