100 тис. солдатів та півмільйона волонтерів - сьогодні 75 річниця створення УПА

100 тисяч солдатів та півмільйона волонтерів — такою була єдина в Другій світовій армія, що представляла українські інтереси. 14 жовтня є символічним днем створення Української повстанської армії.
УПА діяла від 1942 року, перший бій — бій із нацистами відбувся 7 лютого 1943 року біля містечка Володимирець на Волині. У 1949-му році Головний командир Роман Шухевич реорганізував армію. Невеликі збройні відділи, які продовжили боротьбу — мобільніші, значно легше маневрували та краще надавалися для ведення диверсійних дій та протидії радянській пропаганді. Цей етап боротьби тривав до полонення останнього генерала і командира підпілля Василя Кука у 1954-му. Останній відомий історикам бій повстанця і чекістів відбувся у 1967 році. Окремі підпільники, як Ярослав Галущак та Ілля Оберишин, не здалися до проголошення незалежності України.
Автор: Центр досліджень визвольного руху
100 тис. солдатів та півмільйона волонтерів - сьогодні 75 річниця створення УПА
14 жовтня святкують 75 річницю створення УПА
УПА були єдиною в Другій світовій війні армією, яка ставила собі завданням захист українців. Її вояки справді виконали його, попри чисельну перевагу ворогів.
"Від самого початку повстанська армія проголосила головною метою створення незалежної української держави. Ця мета суперечила планам усіх інших учасників війни, але її безкомпромісне відстоювання повстанцями перетворило їхню армію в окремий український чинник у Другій світовій. Український визвольний рух став суб'єктом міжнародної політики, рахуватися з яким змушені були всі учасники війни", - каже голова Інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович.
За сучасними підрахунками через лави УПА пройшло близько 100 тисяч бійців, ще близько півмільйона українців зазнали репресій за підтримку визвольного руху. Армія оперувала на території 150 тисяч км2 із населенням 15 мільйонів осіб. Підпілля ОУН діяло по всій Україні, в тому числі в Криму і на Донбасі.
Виснажлива війна проти радянського та нацистського режимів тривала понад десятиліття без зовнішніх джерел постачання.
Автор: Центр досліджень визвольного руху
14 жовтня святкують 75  річницю створення УПА
14 жовтня святкують 75 річницю створення УПА
"Секрет виживання УПА полягав у підтримці людей. Вони постачали повстанцям харчі, одяг, коней, переховували вояків, утримували поранених, вели розвідку. Під господарствами облаштовували бункери для підпільників і склади", — йдеться у виставці "УПА — відповідь нескореного народу", яку кияни можуть оглянути на площі біля Національного музею історії України по вул. Володимирська, 2.
У 2015 році Україна визнала Українську повстанську армію, надавши законом її бійцям високий статус борців за незалежність України. 75 ювілей армії урочисто відзначається на державному рівні.
Автор: Центр досліджень визвольного руху
14 жовтня святкують 75  річницю створення УПА
14 жовтня святкують 75 річницю створення УПА
У лісах на півночі Тернопільщини уже кілька тижнів копають криївки - схрони під землею, які застосовувались за часів існування УПА. Такий музей просто небаготують до 75-річчя створення УПА.

Related

Суспільство 5109502872631577590

Post a Comment

emo-but-icon

Ми у соцмережах

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item