Україна відзначає четверту річницю Революції гідності


В Україні 21 листопада відзначають річницю початку Революції гідності та вшановують пам'ять героїв Небесної сотні.
4 роки тому, 21 листопада 2013-го, студенти вийшли на Майдан з вимогою підписати Угоду про асоціацію з Європейським Союзом. Того дня тодішній президент Віктор Янукович у Вільнюсі відмовився підписувати документ.
Увечері на Майдані Незалежності зібралися близько 1500 людей – переважно журналісти, громадські активісти, студенти. Вони залишилися ночувати в центрі столиці. До ранку термін "Євромайдан" став трендом Twitter.
Вже наступного дня акції пройшли майже у всіх обласних центрах.
У ніч на 30 листопада на Майдані Незалежності відбувся силовий розгін демонстрантів. Близько 4-ї ранку спецпідрозділ "Беркут" почав по-звірячому витискати активістів - били кийками та ногами. Операцію назвали "розчисткою території для встановлення новорічної ялинки", яку в народі прозвали "йолкою".
1 грудня після кривавого розгону у центрі Києва пройшов марш мільйонів. Люди вийшли на вулиці проти політики режиму Януковича. Почалася революція.
Протестувальники витіснили силовиків із Майдану Незалежності та створили там наметове містечко, звели барикади.
Уночі 11 грудня вперше за кілька сотень років дзвони Михайлівського собору забили набат - повідомляли киян про те, що спецпризначенці знову пішли на штурм.
Найтрагічнішими днями революції були 18-20 лютого. "Беркут" і міліція оточили урядовий квартал і пішли у наступ. Проти мітингувальників застосовували водомети й БТРи. Правоохоронці стріляли з вогнепальної зброї на ураження. Підпалили Будинок профспілок. Палав сам Майдан Незалежності.
Зранку 20 лютого снайпери розстріляли учасників революції.
За 3 місяці у Революції гідності у всіх містах взяли участь понад 15% населення. 106 учасників протестів у центрі Києва були вбиті. Кілька тисяч громадян у різних регіонах України постраждали.
До сьогодні Генпрокуратура повідомила про підозри 380 особам, які фігурують у справах Майдану. Зокрема, екс-президенту Віктору Януковичу, екс-главі уряду Миколі Азарову, екс-генпрокурору Віктору Пшонці, екс-секретарю Ради національної безпеки та оборони Андрію Клюєву, екс-міністру внутрішніх справ Віталію Захарченку та його заступнику Віктору Ратушняку.

Related

Події в Україні 2354289689047238269

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item