У Раді Європи розглядають можливість скасування санкцій проти РФ - генсек

Турбйорн Ягланд
У Раді Європи розглядають питання про скасування санкцій проти Росії, які були накладені за агресію Москви щодо України, заявив генеральний секретар організації Турбйорн Ягланд в інтерв'ю виданню Financial Times, пише Радіо Свобода.
За його словами, таке рішення допускають через побоювання, що Росія у зв'язку з обмеженнями може вийти з цієї організації, а це, як вважають у Раді Європи, може стати ударом по захисту прав людини у світі.
Зараз Москва вимагає відновлення права голосу для своєї делегації в Парламентській асамблеї Ради Європи, яка здійснює контроль за Європейським судом з прав людини, а також дотриманням Конвенції про права людини 1949 року. Права цього голосу Росія позбулася після анексії українського Криму в 2014 році.
"Ніхто не хоче давати сигнал, що ми приймаємо анексію Криму. Справа не в підриві цієї принципової позиції", - уточнив Ягланд.
Він додав, що представники Ради Європи повинні "в перспективі мати на увазі мандат" організації, який передбачає "захист прав людини в Росії, в Криму і будь-де на континенті".
На його думку, Європейський суд з прав людини і Конвенція 1949 року також важливі і для російських громадян. І якщо Росія покине РЄ, "це буде негативна подія і для Європи".
"У нас буде Європа без Росії. Це буде великим кроком назад для Європи", - переконаний Ягланд.
Нагадаємо, 21 листопада в ПАРЄ призначили незаплановані дебати про відновлення членства Росії.
Пізніше 16 країн-учасниць ПАРЄ підписали декларацію про відмову знімати санкції з Росії.

ПАРЄ позбавила делегацію Росії права голосу в січні 2015 року через агресії цієї країни проти України. З тих пір російські представники чинили тиск на ПАРЄ, намагаючись домогтися скасування санкцій.
ПАРЄ на засіданні 11 жовтня затвердила резолюцію, яка фактично відкриває шлях до зняття політичних санкцій з Російської Федерації.
Однак 12 жовтня спільний комітет ПАРЄ і міністрів Ради Європи не зміг створити робочу групу, яка повинна була шукати шляхи повернення Росії в ПАРЄ.

Related

Події у світі 8709588177638164980

Post a Comment

emo-but-icon

Ми у соцмережах

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item