Вино корисно для здоров'я? Блог канадського вченого


Ближче до вихідних люди по всьому світу починають відкорковувати пляшки з алкоголем, готові відкинутися на спинку крісла і розслабитися. Чи варто це робити?
.
Написано в співавторстві зі студентами Університету Квінсу Брайсом Олександром і Сохаібом Хасіб
У відносин людини з вином довга історія. Найстарішу з відомих виноробень було виявлено археологами 2010 року у вірменської печері. Датується вона 4100 роком до н. е. Єгиптяни використовували вино в церемоніях, фінікійці ним торгували, греки та римляни мали богів виноробства (Діоніс і Вакх відповідно). Станом на 2014 рік, людство споживало більше 24 мільярдів літрів вина щороку. Істотне скорочення виробництва вина в Західній Європі через екстремальні погодні явища 2017 року може спровокувати значний стрибок цін на цей товар, що відрізняється високим попитом.
Чому ж вино настільки популярне? Крім своїх смакових якостей і здатності розслабляти, у вина репутація корисного алкоголю. Раніше, наприклад, дослідники пов'язували нижчий рівень серцево-судинних захворювань у Франції з культурою споживання червоного вина серед місцевого населення.
З іншого боку, споживання вина збільшує ризик появи серйозних проблем зі здоров'ям, включаючи цироз печінки, раптову серцеву смерть, алкогольні кардіоміопатії і порушення серцевого ритму.
Як простій людині зрозуміти, чому вірити? І скільки вина пити безпечно? Медики нещодавно опублікували докладний аналіз анатомії вина. Включно з аналізом ризиків і перевагами його споживання, наявністю або відсутністю широко рекламованих плюсів для здоров'я, а також порівнянням із іншими алкогольними напоями.
Вино та серцеві захворювання
Суперечки серед вчених щодо користі вина посилилися в 1970-х роках, коли вперше почали серйозно говорити про зв'язок між легким, помірним споживанням алкоголю і нижчим рівнем ішемічної хвороби серця (ІХС). ІХС — це група захворювань, що полягають у зменшенні притоку крові до серця. Вона відрізняється високим рівнем смертності в усьому світі.
Аналогічні висновки робили і щодо вина, зокрема червоного. Згодом це явище було названо «французьким парадоксом» — після того, як вчені Рено і де Лорджеріль виявили, що у людей, які п'ють червоні вина, відносно низький ризик смерті від ішемічної хвороби серця (незважаючи на раціон, повний насичених жирів).
Чи означає це, що червоне вино корисне для роботи серця? Це складне питання, і поки чіткої відповіді немає. Щоб прояснити цю ситуацію, потрібно дивитися на комплекс чинників. Правильні «алкогольні звички», спосіб життя, раціон — все це дуже важливо, якщо ви хочете мати здорову серцево-судинну систему.
Можливо, вся справа в середземноморській кухні. У ній багато продуктів рослинного походження, доповнених помірним споживанням червоного вина. Багато вчених вважають такий раціон корисним.
У середземноморській кухні низький рівень насичених жирів, є альфа-лінолева кислота (незамінна жирна кислота) і червоне вино; акцент роблять на здоровий спосіб життя. Можливо, саме це робить її настільки вигідною з точки зору «кардіозахисту».
Холестерин, запалення, артеріальний тиск
Червоне вино містить понад 500 різних хімічних речовин. Один клас, «поліфеноли», згідно з науковими дослідженнями, має антиоксидантну і протизапальною дією.
Вважається, що алкоголь і поліфеноли володіють кількома позитивними для здоров'я якостями. Одна з них — сприяння збільшенню ЛПВЩ-холестерину («хорошого холестерину») і зниження LDL-окислення («поганого холестерину»). Вважається, що вони підвищують чутливість до інсуліну, і нібито поліпшують кров'яний тиск. (...)
Незважаючи на позитивні «сторони» вина і алкоголю, їх споживання як і раніше є потенційним фактором ризику для розвитку фібриляції передсердь, найбільш поширеного типу «зміни ритму» серця.
Скільки потрібно пити?
У багатьох дослідженнях побічні ефекти частіше спостерігалися при надмірному або вкрай надмірному споживанні вина, тоді як споживання в низькому або помірному ступені знижувало ризик ІХС та смерті.
Всесвітня організація охорони здоров'я рекомендує вживати алкоголь з низьким рівнем ризику і не більше двох стандартних напоїв на день. Не менше двох днів на тиждень рекомендовано повністю утримуватися від алкоголю. Тут один стандартний напій визначено як 10 грамів чистого етанолу.
Американська асоціація хвороб серця рекомендує вживати алкоголь помірно: 1-2 напої на день для чоловіків, і один — для жінок. Тут один напій визначено як 340 грамів пива, 113 грамів вина, 30-40 грамів міцного алкоголю.
Дієтичні рекомендації для американців на 2015-2020 роки, розроблені Департаментом сільського господарства США, також рекомендують помірне споживання алкоголю. Це еквівалентно двом стандартним напоям на день для чоловіків і одному для жінок. Тут один стандартний напій визначено як 14 грамів чистого етанолу.
Канадський центр з питань залежності і психічного здоров'я рекомендує споживання алкоголю з низьким рівнем ризику — до трьох напоїв на день для чоловіків і два для жінок. Один напій визначено як 340 грамів пива, 143 грами 12-відсоткового вина і 43 грами 40-градусного міцного алкоголю. (...)
Іншими словами, випити один-два келихи червоного вина сьогодні буде якраз нормально.

Related

Здоров'я 2240109686983605666

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item