Шпигун, вийди геть: названі головні лобісти "Кернел" в парламенті


У вересні поточного року представники міжнародної організації Transparency International представили дослідження.
Згідно з ним 9% народних депутатів України мають конфлікт інтересів, поєднуючи політичну діяльність і бізнес.
Такий конфлікт інтересів виявлено зокрема і у народного депутата, колишнього глави податкового комітету ВР Віталія Хомутинника. З 2015 року він є співвласником "Кернел" – найбільшого виробника і експортера соняшникової олії. Сума повернення ПДВ у цій компанії тільки за 10 місяців поточного року перевищила 7 млрд грн або близько $250 млн.
У рік придбання своїх акцій, Хомутинник хотів проштовхнути в бюджет на 2016 рік два податкових реєстру на повернення ПДВ.
"У перший реєстр увійдуть претенденти на автоматичне відшкодування (з часткою експорту не менше 40%), у другій – всі інші, які своїх грошей не побачать. Є все-таки непорушні речі в цьому світі, наприклад, вплив Хомутинника на податкову політику України", – вказувала на той момент економічний оглядач Ю.Самаєва. Іншими словами, Хомутинник створив "тепличні" умови для повернення ПДВ "Кернел",  заблокувавши доступ іншим агрокомпаніям.
Але, як виявилося, Хомутинник не єдиний лобіст "Кернел" в стінах парламенту . Їх ще, як мінімум, 6, а то і 10 осіб. Почнемо з Мар'яна Заблоцького. Це глава Громадської ради при Податковому комітеті ВР, заступник голови ГО "Українська аграрна асоціація" і помічник народного депутата, члена аграрного комітету ВР Олексія Мушака, який, до слова, є родичем іншого співвласника "Кернел", екс-нардепа Андрія Веревського. Хомутинника і Веревського пов'язує спільне політичне минуле – обидва вихідці з Партії Регіонів. ГО "Українська аграрна асоціація" знаходиться за тією ж адресою, що і юридичні особи "Кернел": м.Київ, пр. Т.Шевченка, 3.
Крім Заблоцького, засновниками там виступають Володимир Макар, Юлія Мовчан і Олена Києвец. Останні є помічниками народного депутата Олега Кулініча – члена аграрного комітету ВР, який раніше і сам був помічником у того ж Веревського. Крім громадської організації, під керівництвом якогось Володимира Макара діє ще Асоціація "Українська аграрна асоціація". Кінцевим бенефіціаром Асоціації виступає знову таки співвласник "Кернел" Андрій Веревський
Таким чином, лише поверхневий аналіз даних Держреєстру юридичних осіб свідчить про наявність як мінімум 6 лобістів "Кернел" у Верховній Раді. Це – народний депутат, колишній глава податкового комітету ВР Віталій Хомутинник, народні депутати, члени аграрного Комітету ВР Олексій Мушак та Олег Кулініч, помічники останнього – Юлія Мовчан і Олена Києвец (засновники ГО "Українська аграрна асоціація"), а також заступник голови ГО " Українська аграрна асоціація "Мар'ян Заблоцький, який виступає головою Громадської ради при податковому комітеті ВР.
Всі ці люди, очевидно, не випадково опинилися в стратегічних для "Кернел" комітетах парламенту. Податковий комітет особливо важливий для агрохолдингу, оскільки його чистий прибуток – це плюс мінус і є ті гроші, які "вичавлені" "Кернел" з бюджету у вигляді повернення ПДВ. До лобістів "Кернел" можна додати і таких народних депутатів, як Андрій Кіт, Олег Кришин і Микола Люшняк. Вони хоч і не настільки тісно пов'язані узами, але все ж виступають ситуативними союзниками під час стратегічних голосувань в аграрному Комітеті ВР і залі парламенту в інтересах цього агрохолдингу.
Не виключено, що взаємини цих людей з "Кернел" діють за принципом бартеру. Про це може  свідчити заява політолога Вадима Карасьова, який вказував на тандем Кришина-Хомутинника в боротьбі за вилученний митницею коньячний спирт.
А коли потрібно "важка артилерія" Хомутинник і Ко залучають нардепа Олега Барну. У  ЗМІ неодноразово писали про те, що бюджетний процес цього року ознаменувався сутичкою зерновиків і тваринників за бюджетні дотації.
Буквально вчора на сайті Верховної Ради з'явився законопроект Барни про обмеження дотацій тваринникам до 20 млн грн в одні руки. За оцінками експертів, обмеження дотацій неминуче призведе до дикого зростання цін на м'ясну продукцію і "дякувати" за це доведеться все ту ж компанію з перерахованих вище персон.

Related

Бізнес 44177231408913398

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item