Експерт розповів, чому молодь не цікавиться політикою


Пасивне відношення молоді до політики спостерігається не тільки в Україні, а й на Заході.
Про це сказав засновник громадської організації "Соціал-демократична платформа" Богдан Ференс.
"Пасивне відношення молоді до політики - загальний тренд. У Грузії і Молдові така ж ситуація. Це показали опитування Інституту демократії й соціального прогресу разом з Фундацією європейських прогресивних досліджень. Коли в цих країнах відбувалися важливі зміни, молодь відігравали в ключові ролі. Десь більш радикально, як у нас під час Революції гідності, десь менш", - сказав він.
Раніше була велика різниця між західними молодіжними організаціями й нашими. Зараз її немає, зазначив Богдан Ференс.
"Інформаційні технології подолали бар'єр. У деяких аспектах наша молодь навіть креативніша. У Німеччині й Великобританії вони функціюють від політичних сил, як маленькі партії. Мають сторічну історію. Там є свої кар'єристи, розгалужені структури. Плюс у тому, що є постійне фінансування, досвід роботи. Мінус - це нудно для нового покоління міленіалів (люди 1980 - 2000-х років народження). Вони готові долучатися до політичних процесів, якщо не вимагатимуть ходити на регулярні збори, писати якісь заяви. Для них головне - щоб було цікаво й корисно. Щоб вони могли розвиватися. І щоб це не обтяжувало бюрократією й старими номенклатурними обов'язковий. У Євросоюзі помітний спад залучення молоді до політики. Бо не вирішуються її проблеми. Рівень безробіття серед молодих у Португалії й Греції - 45 - 50 відсотків. Вищий, ніж у нас", - зазначив експерт.
У 2013 - 2014 роки молодь в Україні задумалася про майбутнє, почала долучатися до громадського життя.
"З'явилося багато можливостей - різні безкоштовні тренінги. З іншого боку це трохи розбестило. Зараз складніше зацікавити, ніж три роки тому. Постає питання реалізації отриманих знань у житті. До того ж міленіали трохи ліниві. Їх потрібно спрямовувати й мотивувати.
Політична еліта все-одно змінюється. Є молоді в парламенті й в органах місцевого самоврядування. Західні партнери бачать у нашій молоді перспективу. Реформа державної служби спрямована на те, щоб залучати якомога більше молодих до влади", - сказав він.
22 листопада оприлюднили результати масштабного соціологічного опитування "Українське покоління Z", проведеного за ініціативи Центру "Нова Європа" та Фонду ім. Фрідріха Еберта.
Було опитано 2 тисячі людей від 14 до 29 років в усіх районах України, окрім окупованих.
Як виявилося за результатами, українська молодь здебільшого аполітична. 65% опитаних взагалі не цікавляться політикою.

Related

Суспільство 7177079655713673722

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item