Зниклий підводний човен Сан-Хуан. Пошуки облишили

Зниклий підводний човен Сан-Хуна

Моряків-підводників визнали загиблими на 16 день пошуків.

 
Аргентина визнала моряків зниклої субмарини Сан-Хуан загиблими і припинила рятувальну операцію.
 
Субмарина перестала виходити на зв'язок 15 листопада. На її борту були 44 підводники, в тому числі, і перша жінка, що стала морським офіцером ВМС Аргентини.
 
Два тижні пошуків не принесли ніяких результатів. До сих пір немає доказів, що зона, де ведуться пошуки, є місцем аварії підводного човна.
 
Корреспондент.net розбирався, що сталося з підводним човном Сан-Хуан і чому Аргентина визнала моряків загиблими.

Просто втратили зв'язок

 
17 листопада Військово-морські сили Аргентини оголосили, що більше 48 годин не можуть встановити контакт із дизель-електричним підводним човном Сан Хуан із 44 членами екіпажу на борту.
 
Зв'язок із субмариною, побудованою на верфях у Німеччині, зник 15 листопада в Атлантичному океані під час її переходу з бази ВМС Ушуая на півдні країни до місця базування в Мар-дель-Плата, за 400 км на південь від Буенос-Айреса.
 
Представники військово-морського командування тоді підкреслили, що їм не надходило повідомлень про будь-які технічні несправності на борту Сан-Хуана, і додали, що мова поки не йде про те, що "він втрачений".
 
"Мала місце втрата зв'язку, ми не говоримо про надзвичайну ситуацію", - пояснив командувач базою Мар-дель-Плата.
 
Авіація і флот почали обстежувати район, де субмарина востаннє виходила на зв'язок.
 
19 листопада повідомлялося про спробу встановити з підводного човна телефонний контакт із морським опорним пунктом.
 
Через чотири дні було оголошено, що в районі передбачуваного знаходження Сан-Хуана був зафіксований звук, схожий на вибух. Звук зафіксували незабаром після останнього виходу на зв'язок екіпажу підводного човна 15 листопада.
 
"У районі зникнення субмарини було зафіксовано аномальне, одиничне, коротке, потужне явище неядерного характеру", - повідомляли в Аргентині.
 
22 листопада в ВМС Аргентини заявили, що у зниклих підводників залишилося кисню на дві доби.
 
26 листопада представник ВМС Аргентини Енріке Бальбі заявив про можливі причини вибуху на борту підводного човна.
 
"З огляду на, що нам повідомили про вибух і що на борту не було бойових торпед, так що вони не могли викликати вибух, можна зробити висновок, що вибух стався через підвищену концентрацію водню", - зазначив представник військово-морського відомства країни.
 
Як повідомив SkyNews, на відміну від ядерних підводних човнів, у Сан-Хуана може закінчитися паливо, провіант і кисень. У разі, якщо субмарина затонула, то повітря може вистачити, максимум, на десять днів, а пожежа на борту могла спалити більшу його частину.
 
28 листопада аргентинська газета Clarin опублікувала повний текст останнього повідомлення з борту підводного човна. У ньому сказано, що морська вода через систему вентиляції надійшла в третю акумуляторну яму, що спровокувало коротке замикання, і в трюмі з батареями спалахнула пожежа.
 
"Акумулятори носової частини вийшли з ладу. Перевірок екіпаж не проводив. Продовжую тримати в курсі", - йдеться в повідомленні екіпажу зниклої субмарини.
 
Родичі деяких членів екіпажу говорять, що, перш ніж контакт із човном був втрачений, вони отримували від них смс-повідомлення про проблеми з батареями.

Чому моряків вже не шукають

 
У рятувальній операції підводного човна Сан-Хуан брали участь фахівці з різних країн, у тому числі, з Аргентини, Великобританії, Німеччини, Бразилії, Канади, США, Франції, Норвегії і Росії.
 
30 листопада влада Аргентини оголосила, що пошуково-рятувальна операція закінчена.
 
"Незважаючи на всю міць зроблених зусиль, знайти субмарину не вдалося", - констатував Бальбі.
 
Він зазначив, що кількість днів, визначених для можливості порятунку екіпажу, вже перевищено більш ніж удвічі. Рятувальники продовжать шукати підводний човен на морському дні, але використовувані для цього ресурси будуть перерозподілені.
 
Таким чином, 44 моряки-підводники з дизельно-електричної субмарини офіційно визнані загиблими.









Він також зазначив, що, незважаючи на всі вжиті рятувальниками зусилля, ані найменших доказів катастрофи підводного човна саме в зоні, де ведуться пошуки, за два тижні немає.
 
Рідні та близькі зниклих підводників незадоволені ходом пошуків і розслідування причин зникнення субмарини. Багато з них вважають, що пошукова операція почалася занадто пізно і закликають її продовжити.
 
Батько одного зі зниклих підводників Луїс Тагліап'єтра вимагає від командування ВМС і влади Аргентини переглянути рішення про завершення рятувальної операції.
 
"Фінальне рішення, так чи інакше, залишається за головнокомандувачем, тобто за президентом країни, і він зобов'язаний скасувати цей несправедливий і невиправданий крок", - наводить слова Тагліап'єтри La Nacion.
 
Він зазначив, що операція завершилася "всього лише два дні по тому після прибуття Sophie Siem" - американського корабля, на борту якого є міні-субмарина, що служить для порятунку екіпажів затонулих підводних човнів.
 
Також деякі батьки зниклих моряків кажуть, що дізналися про завершення рятувальної операції з повідомлень ЗМІ, а представники аргентинських ВМС не намагалися вийти з ними на зв'язок.
 
Родичі моряків зниклої субмарини Сан-Хуан / EPA

Related

Події у світі 380492471177209526

Post a Comment

emo-but-icon

Ми у соцмережах

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item