Клімкін, Тіллерсон, Лавров обговорили Донбас. Підсумки

Лавров і Клімкін провели першу за три роки зустріч

На зустрічах міністрів піднімалися питання обміну полоненими і миротворців ООН.

Міністр закордонних справ Павло Клімкін зустрівся з російським колегою Сергієм Лавровим у Відні 7 грудня вперше за три роки.

Напередодні Клімкін і Лавров провели окремі переговори з держсекретарем США Рексом Тіллерсоном.

Зустрічі тривали "на полях" засідання Ради міністрів закордонних справ ОБСЄ у Відні. Клімкін, Лавров і Тіллерсон обговорювали Донбас. Корреспондент.net підбиває підсумки.

Обмін полоненими

Клімкін розповів, що на зустрічі з Лавровим у Відні піднімалося питання обміну полоненими на Донбасі.

"Обговорили питання обміну полоненими з міністром закордонних справ Лавровим. Нам варто реалізувати це в найближчі тижні, тому що це стосується людей і їхніх близьких", - написав міністр в Twitter.

Клімкін раніше говорив, що спробує зустрітися з Лавровим, щоб обговорити питання ув’язнених українців, і в російській делегації підтвердили такий запит з Києва.

Наприкінці листопада ЗМІ, посилаючись на джерело в СБУ, повідомляли, що Київ і самопроголошені "республіки" узгодили списки на обмін полоненими.
Клімкін на саміті ОБСЄ/EPA

Джерело наголосило, що у ЛДНР список значно більший, ніж у Києва, проте точна кількість не уточнювалася. При цьому сепаратисти підтвердили не всіх осіб, зазначених у списках української сторони.

"Тих, на кого у них є щось серйозне, тих не підтвердили. Військових, а також людей, які підозрюються у співпраці з СБУ, українською розвідкою, прикордонниками, ССО, цих підтвердили", - розповіло джерело в СБУ.
Прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков, в свою чергу, пояснив, що ситуація з умовами обміну непроста.

"У будь-якому випадку лідери цих невизнаних "республік", погодившись з ініціативою, вони зазначили, що ще слід узгодити всі деталі звільнення з Києвом. А тут ситуація дуже непроста", - заявив Пєсков, зазначивши, що в даній ситуації виникає багато різних проблем.

Спікер Кремля уточнив, що Україна утримує багатьох полонених в статусі особливо тяжких злочинів, що згідно із законом не підлягає амністії.

8 грудня повпред ДНР в контактній групі щодо Донбасу Денис Пушилін заявив, що Донецьк сподівається на обмін полоненими до кінця поточного року.
Лавров і Клімкін не фотографувалися у Відні/EPA

"М'яч, насправді, на боці України, тому що ми, зі свого боку, готові хоч завтра провести обмін, тут (питання), наскільки готова Україна", - цитує Пушиліна РІА Новини.

Раніше в ЛДНР говорили, що не розглядають поетапний обмін полоненими з Києвом.

"Природно, діалог був передати одночасно всіх. Жодної поетапності, частинами, навіть не обговорюється", - сказала повпред ЛНР Ольга Кобцева.

За її словами, "республіки" готові передати 74 полонених в обмін на 306 полонених.
 
Росія нападає на ОБСЄ

Як розповів Клімкін, з Тіллерсоном і спецпредставником США щодо України Куртом Волкером він обговорював подальший тиск на Росію в контексті майбутніх нових санкцій. Український міністр назвав цю зустріч "класною" за атмосферою.

"Багато питань обговорили про те, що ми робимо разом з ним і Волкер з просування (миротворчої) місії, що робити далі, як далі будувати тиск на Росію, в тому числі і в контексті реалізації нових американських санкцій. Багато різних ідей. Працюємо далі", - заявив Клімкін.
Він також повідомив, що обговорив з Тіллерсоном реалізацію реформ в Україні.

Під час виступу в рамках 24-го засідання Ради міністрів ОБСЄ у Відні Клімкін зазначив, що Росія повинна заплатити Україні компенсацію за агресію.

"Зрозуміло, що деоккупація Криму стане єдиним шляхом для вирішення поточних проблем з правами людини і безпеки на півострові. Ми закликаємо до мирних скоординованих зусиль в рамках структури спеціальної платформи, ініційованої Україною", - додав він.

Міністр звинуватив Росію в невиконанні мінських угод і закликав залишити Крим.

"Вона повинна залишити тимчасово окупований Крим і компенсувати збиток, якого вона завдала українцям, українській землі і інфраструктурі", - наголосив Клімкін.
Клімкін та Тіллерсон у Відні/EPA

У свою чергу, Тіллерсон під час виступу заявив, що головним викликом, який зараз стоїть перед ОБСЄ, є вирішення ситуації в Україні.

"З усіх викликів, які стоять сьогодні перед ОБСЄ, немає більш важливого або дошкульного, ніж ситуація в Україні. Сполучені Штати рішуче підтримують суверенітет, незалежність і територіальну цілісність України в межах її міжнародно визнаних кордонів", - підтвердив глава американського зовнішньополітичного відомства.

Він також зазначив, що Росія, на відміну від України, не виконує мінські угоди.

"Ми закликаємо Росію і її представників припинити переслідування, залякування і напади на місію ОБСЄ", - наголосив Тіллерсон і нагадав про загибель в квітні на Донбасі американця Джозефа Стоуна, який працював фельдшером в складі Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ.

Миротворці ООН на Донбасі

Глава американського зовнішньополітичного відомства за підсумками зустрічі заявив, що у нього відбувся "хороший діалог" з міністром закордонних справ Росії.
Серед інших тем Лавров і Тіллерсон обговорювали конфлікт на сході України.

"З російського боку відзначена безальтернативність мінських домовленостей від 12 лютого 2015 року. Знову вказано на необхідність неухильного виконання їхніх положень київською владою", - йдеться в повідомленні російського МЗС.

За підсумками зустрічі у Тіллерсона запитали, чи зміг він домогтися прогресу на зустрічі і чи отримав від Лаврова будь-які зобов'язання. Держсекретар відповів, що в основному "йшлося про тему миротворців ООН в Україні".

"Я не буду вдаватися в деталі того, що ми отримали. Якщо ми можемо щось отримати, значить, це і отримали. Ми отримали хороший діалог, отримали співробітництво", - заявив він.

Тіллерсон також додав, що це питання "неможливо вирішити за одну зустріч".
Тіллерсон і Лавров у Відні/EPA

Лавров, у свою чергу заявив, що США пропонують ввести на непідконтрольні Києву території Донбасу "окупаційну адміністрацію ООН".

Зокрема, глава МЗС наголосив, що щодо України у США і Росії "ще менше співпадаючих підходів", ніж з врегулювання в Сирії.

"Те, що ми почули від Волкера, - це зовсім протилежний підхід. Він полягає в тому, щоб, не зациклюючись на питаннях особливого статусу Донбасу, амністії, підготовки виборів через прямий діалог Києва, Донецька і Луганська, насамперед ввести туди, по суті, адміністрацію ООН, яка буде керувати всім тим, що відбувається в ЛДНР", - сказав Лавров.

Related

Політика 1458718645559775885

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item