Які популярні в Україні ліки не ефективні: дослідження

Із 12 препаратів, які українці купують найчастіше, лише 3 - мають доведену ефективність.
Про це йдеться в дослідженні журналу "Психосоматична медицина та загальна практика", пише espreso.tv.
Більшість медикаментів відпускають без рецептів. Установи, яка контролюватиме правдивість інформації на упаковці препарату згідно із принципами доказової медицини, в Україні немає. А фармкомпанії зацікавлені у якомога кращих продажах своїх продуктів. Для цього рекламою впливають на лікаря і пацієнта.
Автори дослідження проаналізували доказову базу щодо кожного лікарського засобу, який входить у топ-12 з продажів в аптеках України.
Для того щоб зрозуміти, чи має препарат достатню доказову базу, враховували:
- Ухвалення діючої речовини (хоча б по одному бренду) або їх комбінації Управлінням з контролю за якістю медикаментів та продуктів харчування США (FDA).
- Присутність діючої речовини в клінічних настановах Національного інституту здоров'я та клінічного вдосконалення Великої Британії (NICE).
- Опубліковані Кокранівські систематичні огляди (одна з найвідоміших і найавторитетніших спілок лікарів і вчених, які проводять незалежний аналіз результатів наукових досліджень. - Ред.) по діючій речовині. Підтвердженням ефективності вважали наявність чітких рекомендацій у висновках дослідників.
- Для кожного бренду була вказана основна діюча речовина чи декілька, якщо препарат комбінований.
З таблиці видно, що лише 3 лікарських засоби мають достатню доказову базу щодо їх використання - це "Нурофен", хлорид натрію та "Цитрамон".

Автор: espreso.tv
9 найпопулярніших ліків в Україні не мають доведеної ефективності
Наступного року буде посилена адмінвідповідальність для аптек, що продають ліки без рецепта.
Нині в Україні діє мораторій на перевірки бізнесу державними органами. Тому Державна служба з лікарських засобів і контролю за наркотиками, що стежить за діяльністю аптек, не може перевіряти їхню роботу. Після того, як 2018‑го буде знятий мораторій, Держлікслужба зможе контролювати продаж рецептурних ліків.

Related

Здоров'я 2037153483131216324

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item