Україна має всі ресурси для вступу в НАТО найближчим часом — експерт


Люди помилково асоціюють НАТО виключно з оборонною сферою. Це організація, яка впливає на всі аспекти життя країн-членів. Україна для того, аби приєднатися до їх числа має виконати кілька вимог.
Про це в коментарі розповів політичний експерт Олександр Палій.
"Одна з них це Річна національна програма. Україна має керуватися нею на шляху до зближення з Альянсом. Вона включає в себе дуже багато аспектів. Це і соціально-політичні питання, і антикорупційна програма, і децентралізація. Там кілька сотень чітких заходів, які необхідно виконати. На 2018 рік прописаної програми ще немає. Але вона також буде торкатися реформ в усіх сферах", - сказав він.
Дотримання Стратегічного бюлетеня, який приймається президентом, є також однією з вимог НАТО.
"В ньому прописані перспективні напрямки реформування Збройних сил на певний період. Наприклад, у бюлетені 2017 року цей період був зазначений до 2020. В наступному році ця програма може бути видозмінена або доповнена. НАТО просто вимагає його виконання", - пояснює експерт.
Ще одним завдання Альянсу політолог називає перехід України на цивільний контроль оборони.
"Військова і силова складові держави мають перебувати під політичним контролем керівництва держави на всіх етапах. Це передбачає цивільного міністра оборони. Окремий генеральний штаб для міністерства оборони та окремий для МВС. Тобто міністерство лобіює якісь рішення, а штаб це вже конкретна виконавча структура. Зараз у нас діє ця практика, але НАТО вимагає, аби ми закріпили її на законодавчому рівні", - зазначає Олександр Палій.
"Альянс вимагає концепції реформи СБУ. Але варто розуміти, що це не є сам законопроект, — каже експерт. — Це просто документ, який буде окреслювати напрямки цієї реформи в подальшому. У ньому мають бути прописані потреби країни по відношенню до служби безпеки. Тобто в НАТО вимагають, аби цим документом ми поставили собі завдання на майбутнє.
Виконати ці вимоги буде не важко. Але для цього треба бажання, та готовність працювати. Деякі чиновники сприймають ці програми як щось дотичне та чисто фіктивне. Якщо вони та їх керівництво усвідомлять всю важливість цієї асоціації, то в Україні є всі необхідні ресурси, аби досягти цього найближчим часом", - додає Олександр.
Португалія підтримує вступ України в Північноатлантичний альянс та Організацію з безпеки і співробітництва в Європі.
Про це заявив президент країни Марсело Ребелу ді Соза на зустрічі з Петром Порошенком.

Related

Політика 1843108974936440245

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item