Ващиковський: Є три варіанти розміщення миротворців ООН на Донбасі

Вітольд Ващиковський
Міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський заявив, що існує три можливі варіанти розміщення миротворчого контингенту ООН на Донбасі, однак жоден з них не є компромісним.
"Перший варіант передбачає започаткування миротворчої операції, яка відрізала б Донбас від України", - сказав в інтерв'ю РАР, передає Укрінформ.
За його словами, Київ заблокує цей сценарій, оскільки це призведе до довготривалого від'єднання окупованого Донбасу від України.
Згідно з другою концепцією, мандат миротворців ООН буде поширюватися на українсько-російський кордон. Ващиковський наголосив, що проти цього варіанту виступає Москва, оскільки контроль ділянки кордону на окупованій території фактично позбавить бойовиків допомоги зі сторони РФ.
Третій сценарій передбачає, що миротворча місія ООН об'єднається з місією ОБСЄ і своїм моніторингом покриватиме весь Донбас. Росія наполягає на цьому варіанті, тому що він обіцяє підписання угод з бойовиками. Це, в свою чергу, може говорити про визнання їх легітимності.
"Здається, що цей сценарій буде складно реалізувати з огляду на масштаби - це вимагало б багатотисячної операції. Додатково росіяни ставлять вимогу, щоб до складу місії не входили солдати країн НАТО, а лише нейтральних країн", - повідомив очільник МЗС Польщі.
Росія неодноразово заявляла, що в разі розміщення миротворчих сил на Донбасі, вони мають бути лише на лінії зіткнення та мати тільки персональну легку зброю.
Позиція України передбачає поширення мандата миротворців на всю окуповану територію Донбасу, включаючи неконтрольовану ділянку українсько-російського кордону. Це має виключити проникнення російських військ, озброєння та амуніції на окуповані території.

Related

Події в Україні 4839925618918058634

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item